18 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Спроможні та ініціативні громади отримають плоди децентралізації – експерти волинського офісу реформ
Середа, 30 березня 2016 15:50

Спроможні та ініціативні громади отримають плоди децентралізації – експерти волинського офісу реформ

У Луцьку відбулася прес-конференція щодо плану діяльності Волинської облдержадміністрації в частині формування перспективного плану спроможних територіальних громад, діяльності Офісу реформ у Волинській області і просування реформи децентралізації на Волині.

У конференції узяли заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук, консультати Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк, Олена Кузьмич та Василь Гром, виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук нагадав, що у Волинській області нині функціонує п’ять об’єднаних територіальних громад, які є позитивним прикладом для інших, – які ще не об’єдналися. За словами посадовця, в облдержадміністрації є чотири висновки щодо майбутнього об’єднання. Сергій Дмитрович зауважив, що у Волинській області є громади, які практично готові об’єднатися, але їм бракує ініціативи, є громади, які змінили свою думку і хочуть “перетасувати” формат свого утворення, і є громади, які дуже хочуть об’єднатися, але не спроможні на це. Мовляв, потрібно переконувати громади об’єднуватися спроможно. Він назвав Офіс реформ у Волинській області місточком передачі інформації між владою і громадою.

Консультант із правових питань Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк зауважив, що 159 об’єднаних українських територіальних громад отримають 1 млрд грн. Він назвав рушійними силами децентралізації Мінрегіон України і Асоціацію міст України.

– Зворотнього шляху немає, те, що ми робимо, ми мали зробити ще 20 років тому», – зауважив експерт.

Тому, на його думку, потрібно прискорити ті процеси децентралізації, які відбуваються в області. Консультант Офісу реформ зауважив, що об’єднана спроможна територіальна громада отримає значні фінансові повноваження, але об’єднання не варто робити лише заради об’єднання.

Виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко розповів про проекти, в рамках якого нині працює Офіс реформ у Волинській області. Також він ознамив присутніх із можливостями майбутнього бюджетного калькулятора.

Консультант із бюджетних питань Офісу реформ у Волинській області Василь Гром нагадав присутнім про шлях добровільного об’єднання громад, але й наголосив на функціональній та фінансовій спроможностях до об’єднання. Приміром, у деяких сільських рад нині бюджет – близько 300 тисяч грн, цих коштів вистачать хіба на зарплату для сільської ради. А об’єднані громади стоять на одному щаблі із містами обласного значення, котрі мають аж 44 види доходів. Тобто, ефективні ОТГ можуть отримувати значні прибутки.

Також заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук наголосив на тому, що громади мають навчитися самі себе забезпечувати і “розпочати полювання” на інвестиції, наче молода дівчина на нареченого, задля розвитку громади.

– Слід давати лад у своєму домі, – наголосив посадовець.

Консультант із комунікації та просування успіхів децентралізації Офісу реформ у Волинській області Олена Кузьмич зазначила, що мають відбутися і зміни у свідомості. Мовляв, досить чекати, що хтось прийде і зробить за себе, громади мають усвідомлено працювати заради майбутнього. Також присутні відповіли на запитання ЗМІ.

Нагадаємо, що діяльність оновленого Офісу реформ у Волинській області та його консультантів здійснюються у рамках проекту ПУЛЬС та проект «Прозорий, підзвітний, ефективний бюджетний процес на місцевому рівні в Україні» (ППБ).

ПУЛЬС – це п’ятирічний проект міжнародної технічної допомоги, який АМУ реалізовуватиме у коаліції з Радою Європейських муніципалітетів і регіонів (CEMR), Програмою  IREX та Українською асоціацією районних та обласних рад.

Назва проекту ПУЛЬС формується від англійського –  Policy for Ukraine Local Self-governance (PULSE).

Мета проекту ПУЛЬС – посилення місцевого самоврядування, поглиблення демократії, покращення умов для розвитку громад.

Проект «Прозорий, підзвітний, ефективний бюджетний процес на місцевому рівні в Україні» (ППБ).

Головна мета – отримати простий і доступний для розуміння засіб, який продемонструє всі переваги та вигоди для громади наслідків бюджетної децентралізації, зокрема для об’єднаних територіальних громад. Саме таким шляхом – за допомогою цифр – можна переконати  людей у необхідності реформ з децентралізації та стимулювати громади до об’єднання.

 

Офіс реформ у Волинській обл.

Переглядів 1188
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua