18 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Володимир Гунчик: пам’ять дає силу боротися за гідне майбутнє України
Субота, 07 травня 2016 19:16

Володимир Гунчик: пам’ять дає силу боротися за гідне майбутнє України

Дорогі волиняни! Шановні ветерани, борці за українську волю та нинішні захисники України! Вже другий рік поспіль разом із європейським співтовариством відзначаємо День пам’яті та примирення й День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

8-ме та 9 травня набули іншого змісту: відкинувши радянські стереотипи й ретельно проаналізувавши кожен рядок власної історії, українці в ці дні вшановують подвиг свого народу, говорять про власний внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та, разом із тим, засвідчують повагу всім борцям проти гітлерівського режиму.

У Другій світовій війні Україні випала героїчна та водночас трагічна роль. Ми були чи не єдиним народом, котрий не лише долав ворога, а й відстоював власне право на самостійність, борючись із нацистським та радянським режимами, які однаково не визнавали української державності. Як направду європейська країна, Україна змогла відійти від нав’язаних трактувань подій 1939-го – 1941 років й докорінно переосмислила внесок у нинішню Незалежність і ветеранів Червоної армії, і вояків армії УПА. Кожен із них наближував становлення української державності. Об’єктивна оцінка тих подій сьогодні – чинник, котрий об’єднує суспільство й дає сили протистояти сучасним викликам та загрозам. Бо пам’ятаємо – перемагаємо!

У народній пам’яті навічно зостануться ті майже чотири мільйони українців, котрі полягли на фронтах Другої світової. Втрати українського народу боліли, болять і болітимуть у споминах нащадків. Пекельні рани історії не стерти. І символічні маки, як емблеми пам’яті та примирення, скорботи й шани – тому свідчення. Бо то – і квітка, і кривавий слід від кулі на серці народу водночас.

Із кожним роком ветеранів, учасників Другої світової війни та вояків УПА стає все менше. Сивочолі і знесилені ранами минулих боїв, вони як ніхто інший потребують підтримки та опіки, турботи й доброго слова. Вони – приклад жертовності та ратного подвигу. Обов’язок сучасників – шанувати живих та не забувати полеглих.

На превеликий жаль, 70 років по тому історія повторила виток і нині, попри свою миролюбність, українці знову змушені зі зброєю в руках відстоювати незалежність та територіальну цілісність своєї держави. Й знову червоні маки ран стають всенародною трагедією. Ветеранам АТО судилося продовжити справу дідів та прадідів. Як і тоді, розуміння істинності подій – чимало важить й така ж роль консолідації суспільства.

Продовжуючи справу попередніх поколінь у боротьбі за волю, Збройні Сили України довели ворогові, що Українська держава – вільна, незалежна та неподільна. За невеликий проміжок часу вдалося підняти з попелища українське військо й суттєво зміцнити обороноздатність країни. Трансформувалася й українська свідомість, позаяк є розуміння, що без пам’яті не буде перемоги, без осмислення й гідного пошанування минулого не можливе мирне майбутнє. Пам’ятаємо – перемагаємо! У цьому – наша сила!

 

З повагою голова облдержадміністрації Володимир Гунчик

Переглядів 970
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua