19 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Інформація про порядок та особливості перетинання державного кордону України різними категоріями громадян
П'ятниця, 01 липня 2016 14:46

Інформація про порядок та особливості перетинання державного кордону України різними категоріями громадян

У зв’язку з настанням літнього туристичного сезону значно зросла кількість осіб, які перетинають державний кордон в пунктах, зокрема дітей в супроводі законних представників, так і інших уповноважених законодавством осіб. Разом із цим, все частіше дітям відмовляють в перетині державного кордону в пунктах пропуску. Відтак задля уникнення конфліктних ситуацій, надходження скарг, втрати коштів та часу варто знати про порядок та особливості перетинання державного кордону України різними категоріями громадян, особливо дітьми.

Загалом основними причинами відмов у пропуску є відсутність доручень від батьків, які потрібні у випадку, коли дитину супроводжує лише один із батьків або уповноважена ним особа. Крім того, серед причин непропуску є недійсні документи для закордонних поїздок, відсутність документів на право перетинання кордону, відсутність фотокартки дітей в документах батьків, закінчення терміну дії паспорта, технічна несправність документа.

Враховуючи зазначене, пропонуємо ознайомитись з наступною інформацією:

Перетинання державного кордону України громадянами України – дітьми

Статтею 313 Цивільного Кодексу України визначено, що фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд із України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів і в їхньому супроводі чи у супроводі осіб, які ними уповноважені. Разом із тим, фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Згідно з статтею 7 Закону України «Про громадянство України» особа, батьки чи один із батьків якої, на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Відповідно до пункту 1 статті 2 цього закону, якщо громадянин  України набув громадянство (підданство) іншої держави, у правових відносинах з Україною він визнається тільки громадянином України.

Особам, які супроводжують неповнолітнього громадянина України під час його слідування за кордон, потрібно мати наступні документи:

– паспортний документ супроводжуючої особи,

– проїзний документ дитини (свідоцтво про народження – тільки для поїздок в Російську Федерацію),

– нотаріально завірену згоду обох батьків (законних представників), у якій визначено державу прямування та проміжок часу перебування у цій державі.

Нотаріально засвідчену згоду іншого з батьків, який не супроводжує дитину, не вимагають при перетині кордону у разі наявності оригіналів або нотаріально завірених копій:

– свідоцтва про смерть другого з батьків,

– рішення суду про позбавлення батьківських прав другого із батьків,

– рішення суду про визнання другого із батьків безвісно відсутнім,

– рішення суду про визнання другого із батьків недієздатним,

– рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого із батьків,

– довідки відділу запису актів цивільного стану (ЗАЦС) про те, що відомості про батька записані за заявою матері відповідно до частини першої статті 135 Сімейного Кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Не потрібна нотаріально завірена згода батьків у випадках, коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини; коли у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує дитина, або у проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном.

Порядок виїзду організованих груп дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення врегульовано Постановою КМУ від 21 грудня 2005 року № 1251.

Окрім цього, варто ознайомитись з інформацією щодо перетинання кордону організованими туристичними групами в автомобільних пунктах пропуску – Лист-пам’ятка

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1128
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua