19 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Під час круглого столу у Луцьку обговорили питання створення Національного фонду
Вівторок, 04 жовтня 2016 16:02

Під час круглого столу у Луцьку обговорили питання створення Національного фонду

У рамках проекту «Підтримка реалізації Національної стратегії розвитку громадянського суспільства в Україні» відбувся один із семи запланованих регіональних круглих столів на тему: «Запровадження механізмів інституційної підтримки організацій громадянського суспільства в Україні». Представники облдержадміністрації також долучилися до обговорення.

Відповідно до Указу Президента Петра Порошенка № 68/2016 прийнято Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки. У відповідному документі акцентується на  впливовості громадянського суспільства в Україні й на проблемах його розвитку. Серед чинників, які уповільнюють розвиток громадянського суспільства в державі, стратегією визнано малоефективну взаємодію організацій громадянського суспільства з органами влади та слабке використання їх потенціалу органами виконавчої влади для надання нагальних соціальних та суспільно значущих послуг. Саме тому в стратегії передбачено створення фонду розвитку громадянського суспільства як механізму цільової підтримки фінансування організаційного розвитку та програм, проектів організацій громадянського суспільства на конкурсних засадах.

Як зазначають координатори проекту, Національний фонд створений для того, аби сприяти розвитку громадянського суспільства України через посилення його інституційної спроможності та налагодження ефективних партнерських відносин із державою для кращого задоволення інтересів суспільства.

Своєю чергою, завданнями фонду є підтримка інституційного розвитку організацій громадянського суспільства, їх програм та проектів, спрямованих на реалізацію стратегії та надання технічної підтримки.

Передбачається, що до складу правління фонду ввійде 15 осіб, із них 7 представлятимуть органи державної влади та місцевого самоврядування, а 8 – організації громадянського суспільства. Джерелами фінансування фонду мають бути доходи з Державного бюджету, прибутки від власної діяльності та з інших джерел.

Обов’язковою умовою існування фонду є прозорість та публічність його діяльності, тобто відкриті конкурси з широким розповсюдженням інформації, надання зворотного зв’язку всім учасникам конкурсу, оприлюднення переможців, моніторинг ходу виконання проекту та оцінка виконання проекту тощо.

Моніторинг та оцінка діяльності Національного фонду проводиться з метою розробки стратегії розвитку громадянського суспільства на наступний період та визначення рівня досягнення запланованих довготермінових результатів програми та її впливу.

Відтак, у рамках круглого столу обговорили основні рекомендації щодо створення Національного фонду підтримки розвитку організацій громадянського суспільства в Україні. Конструктивні зауваження, озвучені під час засідань усіх семи круглих столів, будуть взяті до уваги і ввійдуть в основу створення фонду.

На завершення проаналізували міжнародні практики, а саме державну підтримку громадянського суспільства – досвід Угорщини та Хорватії, які змогли досягти успіхів у цій сфері.

Довідково: Організація з безпеки і співробітництва в Європі (OSCE: Organization for Security and Co-operation in Europe); до 1995 року називалася Нарадою з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ) — (CSCE: Conference for Security and Cooperation in Europe).

Нарада з безпеки та співробітництва в Європі, що проходила з 3 липня 1973 р. по 1 серпня 1975 р. за участю 33-х європейських держав, США і Канади, завершилася підписанням главами держав і урядів у Гельсінкі заключного акту, який став довгостроковою програмою дій з будівництва єдиної, мирної, демократичної і процвітаючої Європи. Нараду було започатковано як політичний консультативний орган, до якого ввійшли країни Європи, Центральної Азії та Північної Америки. 1 січня 1995 р., згідно з рішенням Будапештського саміту, Нарада з безпеки та співробітництва в Європі змінила свою назву на Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і набула статусу міжнародної організації.

Після розпаду Радянського Союзу Верховна Рада України, за правонаступництвом, з 30 січня 1992 року стала повноправним членом Парламентській асамблеї Наради з безпеки і співробітництва в Європі. З того часу Україна бере участь у роботі всіх колективних керівних органів Організації, виробленні та прийнятті ними рішень з різних аспектів її діяльності.

За ініціативою уряду України у серпні 1994 року була заснована Місія ОБСЄ в Україні. Свою діяльність Місія ОБСЄ в Україні розпочала 24 листопада 1994 року. Основну увагу Місії було зосереджено на питаннях підтримки суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України відповідно до основоположних принципів ОБСЄ.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1110
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua