20 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Профілактика недуг, що передаються через укуси кліщів
П'ятниця, 28 липня 2017 10:23

Профілактика недуг, що передаються через укуси кліщів

Останнім часом, і в Україні, і в області активізувались хвороби, зокрема спричинені укусами кліщів, активність яких припадає на період з квітня по жовтень щорічно.

Якщо кліщове и вірусний енцефаліт зустрічається переважно в Ратнівському районі (за останні 2 роки - 11 випадків з 13 по області).В поточному ропі хвороба не реєструється (проти 2 випадків у минулому році).

До речі, на Волині проблема кліщового вірусного енцефаліту вивчається 1995 року. Характерно, що за цей період серед населення Ратнівського району випадки хвороби переважно реєструвались під іншими діагнозами: енцефаліти нез'ясованої етіології, вірусні менінгоенцефаліти, залишкові прояви вірусного менінгоенцефаліту тощо. Аналіз історій хвороб вказував на сезонність виникнення захворювань, характерним відмічався їх ріст у весняно - літній період.

Крім того, в області значно погіршилась епідситуація з кліщового лаймбореліозу (хвороби Лайма) – за минулий рік захворюваність зросла майже втричі (31 випадок проти 20 майже у всіх районах).

На сьогодні в області встановлено майже 80 ензоотичних населених  пунктів по іксодовому кліщовому лаймбореліозу. Хвороба реєструється на всій території області, але найбільше захворілих осіб виявляється у Ківерцівському, Ратнівському, Луцькому, Любомльському, Любешівському та Маневицькому районах та місті Луцьку.

Станом на сьогодні в області зареєстровано 11 випадків лаймбореліозу (проти 14 за І півріччя 2016 року). Хворі виявлялись у Старовижівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Маневицькому районах та м. Луцьку.

Спільним для всіх захворілих є прямий зв'язок з перебуванням людей у лісі при відпочинку, зборі ягід тощо. А при настанні сезону збору лісових трав, ягід та грибів, до зони ризику щодо захворювання на лаймбореліоз відносяться всі особи і займаються цим промислом. Та найголовніше, всі випадки захворювань спричинені укусами кліщів.

Враховуючи зазначене, фахівці лабораторного центру радять дотримуватись певних рекомендацій при заготівлі ягід, грибів та іншої сировини.

Перш за все, для захисту від укусів, комарів і кліщів – відповідно одягатись та при можливості, використовувати різні репеленти (відлякуючі комах засоби), які завчасно слід придбати у торгівельній мережі чи аптеках, а постійно перебуваючи на природі проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла та одягу при повернені з лісу.

В разі виявлення факту присмоктування кліща - його сліл видалити з тіла, для чого відразу звернутись в найближчий медпункт для якісного видалення та отримання кваліфікованої медичної допомоги ще в першу добу після укусу кліща, через відсутність заходів специфічної профілактики.

Враховуючи зазначене та небезпеку появи вказаних вище інфекційних захворювань, фахівці ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» вийшли з рекомендаціями до керівників лісового господарства облдержадміністрації,власників закладів відпочинку щодо забезпечення акарицидних обробок, скошування трави та благоустрою прилеглих до місць перебування людей територій.

Переглядів 1006
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua