06 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Громадськість просять долучитися до поповнення фондів Музею-архіву преси
Субота, 19 серпня 2017 10:39

Громадськість просять долучитися до поповнення фондів Музею-архіву преси

15 жовтня 2017-го року Музей-архів преси, що в Києві, відзначатиме третій день народження. Попри те, що вік установи зовсім юний, її засновнику – відомому українському журналісту, громадському діячеві та історику грузинського походження Вахтангу Кіпіані наразі вдалося зібрати більш ніж 30 тисяч експонатів.

Серед величезної кількості матеріалів музею є унікальні видання. Це і перша українська газета «Зоря Галицька», датована 13 травня 1848 року, і газета «Літаври», котру редагували Олена Теліга та котра налічує лишень чотири випуски, і українські та зарубіжні газети початку ХХ століття, і видання української діаспори. Крім цього, у колекції є рідкісні повстанські видання, підпільна преса, самвидав та навіть гроші, листівки, світлини й значки.

Цікавим є той факт, що журналіст збирав матеріали для музею упродовж 33 років. У пошуках цікавих експонатів, побував як у найбільш віддалених селах і обласних центрах України, так і за кордоном. Зокрема, відвідав країни Балтії та інші європейські держави, Сполучені Штати Америки, Російську Федерацію тощо. Одні примірники купував особисто за власні кошти, зокрема на аукціонах, інші ж – віддавали люди, котрим старі газети не потрібні. Так, наприклад, представники української діаспори у Канаді та Сполучених Штатів Америки безкоштовно подарували багато друкованих видань для музею.

Відтак, підтримуючи ініціативу щодо збереження друкованих видань для майбутніх поколінь у рамках діяльності Музею-архіву преси, Державний комітет телебачення і радіомовлення України звертається до представників органів влади та місцевого самоврядування, керівників друкованих засобів масової інформації та небайдужої громадськості сприяти поповненню фондів Музею-архіву преси в Україні.

Власникам цікавих примірників старих газет, котрих вони більше не потребують, пропонують надсилати їх до зазначеного музею за адресою: м. Київ, вул. Борисоглібська, 3. Більше інформації про музей також можна отримати в одній із соціальних мереж, перейшовши за посиланням https://www.facebook.com/museumpress/, а сконтактувати з засновником закладу, надіславши повідомлення на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Разом із тим, Вахтанг Кіпіані спільно з волонтерами працює над тим, аби оцифрувати видання, а відтак – дати можливість громадянам України скористатися надрукованою в них у різні часові періоди інформацією. У зв’язку з цим, усі, хто бажають допомогти у процесі сканування та систематизації друкованих матеріалів музею, теж можуть долучитися до співпраці.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 918
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua