20 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>SOS! Волинським лісам загрожують шкідники!
Середа, 13 вересня 2017 10:21

SOS! Волинським лісам загрожують шкідники!

Протягом останніх двох років на території Волинської, Рівненської та Житомирської областей, а також в Білорусії та Польщі спостерігається масова загибель різновікових соснових насаджень. За результатами наукових досліджень встановлено, що внаслідок комплексу сприятливих природно-кліматичних факторів втрачається біологічна стійкість лісових насаджень. Як результат, відбувається масове заселення дерев стовбурними шкідниками, а саме – верхівковим короїдом. Проблему, яка загрожує зеленим насадженням області, вкотре обговорювали під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 12 вересня 2017 року.

Зокрема, за словами голови Волинської обласної організації Товариства лісівників України Бориса Бабеляса, серйозне занепокоєння викликає масове висихання сосни звичайної, що становить 70% усіх лісових насаджень краю. Аби з’ясувати причини відмирання деревостанів та напрацювати рекомендації щодо боротьби із цим процесом,  останні два роки спільно з фахівцями лісового господарства активно працюють спеціалісти Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Херсонлісозахист» та співробітниками Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького.

– Першопричиною всихання лісів є аномальне зниження ґрунтових вод, що спостерігається останнім часом, який, за даними Українського гідрометеоцентру за останній рік впав на один метр. Відсутність вологи не дає можливості сосні залишатися стійкою до зовнішніх факторів та боротися зі шкідниками. Як результат – масове всихання. Працівники лісового господарства здійснюють щоденний моніторинг осередків висихання лісових насаджень. До слова, нині їх нараховується 12 тисяч 650. Станом на 1 вересня 2017 року площа уражених насаджень складає 8 тисяч 640 гектарів, – зазначив Борис Павлович.

Своєю чергою, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик ще раз наголосив на важливості боротьби з лісовими шкідниками. Саме тому прийнято рішення розглянути це питання не лише на обласному, а й на державному рівні. Зокрема, вже підписано відповідне звернення до Кабінету Міністрів України. Окрім того, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області планує обговорити дану тему із народними депутатами від Волині, які й повинні лобіювати інтереси громади задля вирішення проблеми.

– Це біда, це трагедія для лісів Волині, яка славиться своїми «чистими легенями». Основна мета – на загальноукраїнському рівні через комісію техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуаціях прийняти рішення, що стане підставою для внесення відповідних змін до законодавства. Також необхідно говорити й про оголошення надзвичайного стану в лісах області. На радикальні міри пішли вже поляки та білоруси. Україна ж залишається осторонь. Тому тут першу скрипку повинна грати саме наша комісія, – сказав Володимир Петрович.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 943
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua