20 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Майдан – символ свободи та незламності духу української нації
Вівторок, 21 листопада 2017 12:20

Майдан – символ свободи та незламності духу української нації

Ось уже четвертий рік поспіль 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Ця знаменна дата обрана недарма, адже саме 21 листопада 2013 року спершу в Києві, а згодом й по всій державі,  розпочалися масові протести, які ми сьогодні називаємо Євромайданом.

Євромайдан – унікальне явище в сучасній світовій історій. Тоді мирні мітинги вивели на вулиці країни мільйони людей. Згадаймо побиття та розгін протестувальників бійцями «Беркуту», що відбулося в ніч на 30 листопада 2013 року. Вражені жорстокістю українці вже наступного дня, 1 грудня, зібралися на Всеукраїнське віче. Сотні тисяч людей вперше з дня проголошення Україною Незалежності заполонили центральні вулиці Києва. Таким чином наш народ об’єднався заради  демократичних цінностей та свобод. Схід і Захід, Північ і Південь – відгомін тих драматичних подій відчули в кожному куточку України.

Та все ж не забуваймо, що майже десятиліттям раніше, 22 листопада 2004 року, розпочалась Помаранчева Революція. Як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат президентських виборів, вона стала першим серйозним знаком для світової спільноти, що українці не будуть миритись з несправедливістю, що вони готові до якісних змін. Помаранчева Революція стала проблиском надії на успішне майбутнє нації, а Майдан – місцем-символом свободи та незламності її духу.

Сьогодні ми згадуємо ті події та вшановуємо людей, які брали участь у драматичних подіях обох революцій. Український народ завжди перемагає незгоди, однак якщо перший Майдан завершився мирно, привівши до повторного туру голосування на президентських виборах 26 грудня 2004 року, то Революція Гідності обрамлена гіркотою від пролитої крові патріотів. Протистояння на вулиці Грушевського 19 січня та Кривавий День Соборності  22 січня  2014 року показали всім, що існуючий тоді авторитарний режим буде боротися проти народу до останнього. Апогеєм Революції Гідності стали чорні дні 18-20 лютого, коли центральні вулиці Києва залило полум’я протистояння. Картини Майдану у вогні і досі зринають перед очима кожного, хто в ті дні був там, кожного, хто з трепетом переживав за острівок свободи, оточений силовиками вдома перед телеекранами. В якусь мить здавалось, що все втрачено, але український народ вистояв. З благенькими щитами в руках патріоти дорогою ціною відстояли демократичні цінності.

Нині ми віримо, що українська нація отримала своїх заступників на небі – Героїв Небесної Сотні. Ці відважні люди поклали свої життя на вівтар свободи. Вони усвідомлювали, що йдуть під снайперські кулі, та не відступили, бо знали, що виборюють майбутнє для нації. Завдяки їх подвигу подвигу тисяч тих, хто стояв на Майдані, ми, українці, довели, що готові увійти в європейську спільноту. Саме завдяки їм Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом було підписано.

Майдан переміг, але сьогодні боротьба, яку український народ почав під час Помаранчевої Революції, яку продовжив під час подій Революції Гідності, триває на Сході України. Нині багато учасників подій кінця 2013 початку 2014 років стали волонтерами, бійцями АТО,  громадськими активістами, які щодня змінюють країну.

Камінь-Каширський район ніколи не лишався осторонь від важливих суспільно-політичних подій в житті Батьківщини. Чимало наших земляків брали участь в обох Майданах, захищали територіальну цілісність та недоторканність України в зоні АТО. Вісім полеглих Героїв Камінь-Каширщини з честю виконали свій обов’язок перед Батьківщиною, до останнього подиху стримуючи натиск російського агресора. Їх імена назавжди вкарбовані в славну сторінку історії краю, як символ Мужності, Честі та Гідності.

Новітня історія доводить, що лише в єдності наша сила. Коли ми єдині, то непереможні.

Слава Україні! Слава Героям і миру всім нам!

 

Сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 2217
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua