07 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Освітній експеримент: першокласники ЗОШ села Раків Ліс навчаються по-новому
Понеділок, 04 грудня 2017 11:59

Освітній експеримент: першокласники ЗОШ села Раків Ліс навчаються по-новому

Із початку цього навчального року 100 шкіл (по два класи в кожній області) пілотують проект нового Державного стандарту початкової загальної освіти.

Наступного року Стандарт запрацює по всій країні – 22 тисячам вчителів початкових класів доведеться вчити дітей по-новому. Найголовніші зміни стосуються методів навчання: перехід від знаннєвої школи до школи компетентностей. Змінитися має і навчальне середовище: на модернізацію перших класів, з яких у 2018 році стартує Нова українська школа, у бюджеті закладено один мільярд гривень.

«Діти змінилися – мають змінитися і методи навчання», – найпопулярніше пояснення, для чого Раків Ліська школа взялася за пілотний проект. Тепер Ніна Борисівна Харчик та Тамара Адамівна Рудчик, які ведуть перші класи, мають свободу переставляти теми місцями, визначати, скільки часу потрібно на вивчення кожної. Але в цій свободі, зізнаються, їм буває складно. Нові методики викладання змінюють і місце, де навчаються діти. Воно має бути максимально комфортним. Передбачається, що парти не завжди стоятимуть у рядочки, як до цього звикли. А наприклад, колом. У перспективі парти мали би бути одномісні, аби їх можна було легко ставити для командної, парної роботи, індивідуальних занять. Частина уроків відбувається й просто на килимку. Також учителі створили тематичні центри, до яких мають доступ всі учні. Наприклад, у мистецькому центрі будуть фарби, папір, пензлики. Або ж центр науки, зона усамітнення тощо. На стінах – змінні стенди, а самі стіни – як додатковий простір для творчості дітей. Більшість уроків у цих перших класах ‒ інтегровані. Це означає, що одну тему діти вивчають з перспективи різних предметів («Я досліджую світ», наприклад, об’єднує сім освітніх галузей). Також діти вчаться використовувати отримані знання на практиці. Так, від «я знаю» переходять до «я вмію».

Система, коли потрібна ідеальна тиша на уроках, відходить у минуле. Головне – правильно організувати спілкування. Щоранку в зоні відпочинку протягом 15-25 хвилин відбуваються ранкові зустрічі. Ранкові зустрічі – це перший урок, коли діти можуть висловити свою власну думку, своє бачення чогось. Стають в коло, вітаються, бажають один одному гарного дня, говорять компліменти. Потім обговорюють тему дня, тему тижня, що об’єднує всі уроки. Кожен тиждень у пілотних класах – тематичний.

Батьки першокласників відзначають, що поки їхні діти не завантажені, то із радістю йдуть до школи. А головне завдання школи – щоб дитина була адаптована до життя.

Щомісяця педагоги пілотних шкіл зустрічаються для того, аби обмінятися досвідом, напрацюваннями, обговорити проблеми. Нещодавно побувала в загальноосвітній школі І-ІІІ ступеня села Раків Ліс Світлана Єндрущук – координатор проекту у Волинській області. Вона відзначила належне проходження експерименту в даному навчальному закладі.

– Це дуже добре, що наша школа бере участь у пілотному проекті. Адже вже наступного року в усіх школах будуть впроваджувати новий Державний стандарт початкової загальної освіти. Тому тоді педагоги, які тепер беруть участь у пілотному проекті, поширюватимуть досвід змін серед педагогів району і області, – зазначає директор школи Олександр Кузьмич.

 

Відділ освіти райдержадміністрації

Переглядів 1512
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua