04 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Медична реформа: коротко про головне
Середа, 24 січня 2018 15:26

Медична реформа: коротко про головне

В українському суспільстві й надалі триває поступове впровадження медичної реформи. Нововведення у сфері медичного обслуговування сьогодні на устах в багатьох жителів Камінь-Каширського краю.  Як і будь які-зміни, ця реформа також викликає у людей багато запитань. Що являє собою декларація про вибір лікаря первинної медичної допомоги? Як її заповнювати? Де взяти зразок цього документа?

Як відомо, у квітні запрацює електронна система хорони здоров’я eHealth, що нині функціонує у тестовому режимі. У майбутньому ця система дасть можливість кожному швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. На офіційному сайті цієї системи розповідається, що її покликання замінити паперові медичні карти і друковані довідки. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які не можна буде ні загубити, ні підробити. Система міститиме всю медичну історію пацієнта, і вона буде доступна як пацієнту, так і його лікарям.

Тоді ж, у квітні, й розпочнеться укладення перших декларацій між пацієнтами та обраними ними лікарями.  Укладати договори з громадянами на медичне обслуговування потрібно буде сімейним, дільничним лікарям або терапевтам, педіатрам з приватного чи державного сектора.

Після обрання лікаря, наступним кроком є укладання декларації з лікарем. Заклади первинної меддопомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт із Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали.

Декларація підписується безстроково. З іншого боку, якщо пацієнту не сподобалося обслуговування у фахівця, він у будь-який час може укласти угоду з іншим лікарем. Для укладення угоди знадобляться паспорт та ідентифікаційний код. Для підписання декларації з педіатром – свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) обох його батьків або опікунів.

До лікаря первинної ланки пацієнт може звертатися з будь-якими питаннями, пов’язаними із здоров’ям. У разі своєчасного звернення більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т.ч. які підпадають під програму “Доступні ліки” (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки тощо.

Примітно, що пацієнт може обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання. 

Офіційний зразок декларації між пацієнтом та сімейним лікарем вже доступний. З ним кожен охочий може ознайомитися на офіційному порталі Міністерства охорони здоров’я України, або ж завантажити його з нашого порталу нижче.

Зразок декларації

 

(За матеріалами інтернет-видань)

Сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1302
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua