05 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні – важлива складова її процвітання
Четвер, 08 лютого 2018 08:46

Сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні – важлива складова її процвітання

Кабінет Міністрів на виконання Указу Президента України від 26 лютого 2016 року № 68 «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні» розробив та затвердив план заходів із реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки (далі – Стратегія).

Це стало закономірним результатом реагування Української держави на основні тенденції та проблеми його розвитку після Революції Гідності, зростання впливу організованої громадськості на різні сфери життєдіяльності. Окрім того, ухвалення нової Стратегії об’єктивно зумовлено внутрішньополітичними змінами в країні та її міжнародного становища: початок російської агресії, оновлення кадрового корпусу органів державної влади внаслідок позачергових президентських і парламентських виборів у 2014 р., проведення місцевих виборів у 2015 р. та низки реформ, зокрема реформи поліції, створення антикорупційних органів, проведення люстрації та декомунізації.

Слід зазначити, що у рамках підготовки плану заходів з метою врахування думки представників різних видів інститутів громадянського суспільства (громадських, благодійних, релігійних, експертних організацій, а також наукових установ) Секретаріатом Кабінету Міністрів та Мінрегіоном проводилися тематичні зустрічі для обговорення пропозицій щодо заходів з розвитку громадянської освіти, удосконалення системи надання соціальних послуг через залучення інститутів громадянського суспільства, сприяння утворенню та діяльності релігійних організацій, сприяння благодійній та волонтерській діяльності.

Безумовною перевагою нової Стратегії є її відкритий характер – за результатами моніторингу та оцінки її реалізації передбачена можливість внесення пропозицій щодо подальшої актуалізації основних положень цього документу. Відкритість та прозорість реалізації Стратегії забезпечує інформування громадськості про хід її реалізації на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України, а також її інформування про стан виконання щорічних планів заходів щодо реалізації Стратегії місцевими органами виконавчої влади на їх офіційних веб-сайтах. Завдання, передбачені Стратегією, можуть бути виконані лише за умови взаємовигідної та рівноправної співпраці між органів державної влади та органів місцевого самоврядування з організаціями громадянського суспільства (ОГС). Саме з цією метою – сформувати своєрідний майданчик для комунікації між громадським сектором, з однієї сторони, та органами державної влади та органами місцевого самоврядування, з іншої, – було створено Координаційну раду сприяння розвитку громадянського суспільства як консультативно-дорадчого органу при Президентові України, співголовами якої призначено Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і заступника Глави Адміністрації Президента України. Також на Координаційну раду покладено методичне забезпечення, моніторинг та оцінка реалізації Стратегії.

Серед першочергових завдань для реалізації Стратегії визначено розроблення та затвердження щорічних планів проведення відповідних заходів з визначенням механізмів (нормативно-правові, організаційні, фінансові та ін.) втілення основних напрямів і завдань Стратегії.

Стратегією визначено чотири основні напрями її реалізації:

– створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку ОГС;

– забезпечення ефективних процедур участі громадськості під час формування та реалізації державної, регіональної політики, вирішення питань місцевого значення;

– стимулювання участі ОГС в соціально-економічному розвитку України;

– створення сприятливих умов для міжсекторальної співпраці.

Тож, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 15 січня 2018 року № 18, затверджено план заходів щодо реалізації у Волинській області у 2018-2019 роках Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки.

– Вже не перший рік працюємо в даному напрямку. Зокрема, у 2017 році Волинь посіла 9 місце серед інших регіонів країни щодо сприяння розвитку громадянського суспільства. Тож у поточному році продовжуємо співпрацю між представниками органів влади та громадськості. А затвердження відповідного плану – це ще один крок до запровадження ефективного механізму взаємодії його інститутів з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування на засадах партнерства і взаємодії відповідності, забезпечення здійснення та захисту прав і свобод людини і громадянина. Адже діяльність організацій громадянського суспільства впливає на процеси гармонізації суспільно-політичних відносин в регіоні, показує вміння місцевої влади співпрацювати з представниками всіх груп інтересів, знаходити спільну мову та долати внутрішні конфлікти заради загального добробуту жителів області, – зазначила начальник управління з питань внутрішньої політики Ольга Чубара.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1252
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua