21 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Щодо правового захисту ромської національної меншини в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!»
Середа, 02 травня 2018 11:36

Щодо правового захисту ромської національної меншини в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!»

Захист прав і свобод національних меншин, зокрема, інтеграція в суспільне життя ромської національної меншини, – питання, якому значну увагу приділяє Рада Європи, Європейський Союз та наша держава Україна.

На відміну від більшості національних меншин роми не мають власної державності. Ромська національна меншина є другою за чисельністю національною меншиною, яка зазнала геноциду під час Другої світової війни. Дискримінація ромів у деяких державах Європи спричинила послаблення їх інтегрованості. Все це призвело до того, що ромська національна меншина є найбільш соціально вразливою національною меншиною в Європі.

Згідно зі статтею 11 Конституції України держава сприяє розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України. Відповідно до статті 53 Конституції України громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

У нинішній складній для України ситуації проблем у ромів не меншає, мало того – вони набувають нових правових та соціальних рис. 

Ромська національна меншина – найбільш дискримінована, вразлива, найменш захищена соціальна група, через численні порушення своїх прав неспроможна ні сформулювати власні правові потреби, ні захистити свої права. 

Водночас потреби ромів через соціальні проблеми виходять за межі захисту прав національних меншин. Основні невирішені проблеми, з якими роми звертаються: неможливість отримати основні документи, зареєструвати житло, отримати соціальні виплати, медичну допомогу, освіту, тотальна бідність та інші. Тому саме ромська громада потребує додаткових позитивних дій.

В нашій державі більшість ромів необізнані про свої права та обов'язки як громадяни України, не вміють орієнтуватися в правовому полі, не знають механізмів звернення до органів влади. І тому з метою належного захисту прав і свобод громадян ромської національності, їх правової обізнаності працівники Камінь-Каширського РВ ДРАЦС Головного ТУЮ у Волинській області в рамках  загальнонаціонального правопросвітницького проекту "Я МАЮ ПРАВО" проводять консультування ромів щодо можливості правильно захищати та реалізувати їхні права у суспільстві, допомагають у оформленні документів, що посвідчують особу тощо.

З метою створення належних умов для захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, забезпечення рівних можливостей для її участі у соціально-економічному та культурному житті держави Указом Президента України від 08.04.2013 р. № 201 схвалено Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Основними завданнями з реалізації Стратегії є сприяння правовому, соціальному захисту ромів, сприяння їх зайнятості, підвищення освітнього рівня, забезпечення охорони здоров’я ромів, поліпшення житлово-побутових умов ромів, задоволення культурних та інформаційних потреб ромів. 

 

Камінь-Каширський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану громадян

Переглядів 1147
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua