22 серпня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Серпень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Головна>Новини>День Європи в Україні: історія та факти
Середа, 16 травня 2018 09:17

День Європи в Україні: історія та факти

Традиційно 9 травня  в країнах Європейського Союзу відзначають День Європи, який став символом започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Відтак, в України, починаючи із 2003 року, святкування цього дня припадає на третю суботу травня.

Слід зазначити, що рішення щодо відзначення 9 травня, як Дня Європи в Європейському Союзі, прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. Однак, передувало цьому подія, що відбулася ще у 1950 році. Зокрема, 9 травня в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. Але у 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучили держави-кандидати до вступу в ЄС. Тож у цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу. Так, проводили регіональні конференції та круглі столи, публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів, широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію, культурно-розважальні програми та спортивні змагання тощо.

До слова, Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначають День Європи. Це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Зокрема, цьогоріч День Європи в Україні припадає на 19 травня.

Традиційно, урочиста церемонія відкриття Дня Європи проходить в м. Київ на вул. Хрещатик, де облаштовують так зване «Європейське містечко», яке складалося з павільйонів, що представляють Україну, кожну державу-члена ЄС і міжнародні організації. Проводять концерти, публічні дебати з представниками української влади та послами держав-членів ЄС, вікторини з європейської тематики, облаштовують «куточки національних страв» держав-членів ЄС тощо. Широкомасштабні святкові заходи проходять в різних куточках України та на Волині зокрема.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 967
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua