21 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Актуальні проблеми Волині розглянули під час виїзного засідання комітету Верховної Ради України з питань бюджету
Понеділок, 11 червня 2018 15:35

Актуальні проблеми Волині розглянули під час виїзного засідання комітету Верховної Ради України з питань бюджету

Члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету звернуть увагу на найактуальніші проблеми Волині. Зокрема, захід відбувся 8 червня 2018 року. До слова, його ініціював голова облдержадміністрації Олександр Савченко, який звернувся із відповідною пропозицією до голови Комітету Андрія Павелка.

Так, обговорили найбільш гострі питань соціально-економічного розвитку області, а саме бюджетного забезпечення основних напрямків діяльності місцевих органів влади області та розвитку регіону в умовах реформування міжбюджетних відносин.

За словами Олександра Савченка, зважаючи на те, що область сьогодні є одним із лідерів щодо створення об’єднаних територіальних громад та, відповідно, зростання ресурсного потенціалу місцевих бюджетів базового рівня, то постають нові виклики для організації управління бюджетною системою краю в умовах децентралізації.

– Слід врегулювати питання обов’язкової передачі з 1 липня 2018 року утримання закладів бюджетної сфери, розташованих на території об’єднаних територіальних громад, відповідним сільським, селищним, міським бюджетам з урахуванням розмежування видатків між бюджетами, визначеного Бюджетним кодексом України, – зауважив Олександр Ілліч.

Між іншим, на 2018 рік у Волинській області за рахунок усіх доходних джерел заплановано проведення понад 15,4 млрд грн витрат, що на понад 2 млрд грн більше, ніж за минулий рік. Тим не менше, проблемними залишаються питання, пов’язані з видатками, що проводяться за рахунок освітньої та медичної субвенцій. За підрахунками, у цілому по області до кінця року не буде вистачати на заробітну плату за обов’язковими виплатами 165,1 млн грн, з яких за освітньою субвенцією – 88,6 млн грн, за медичною – 43,4 млн грн, що складає половину місячного фонду оплати праці. Враховуючи, що медична субвенція на первинний рівень надання медичної допомоги передбачена лише на півроку, то у період реформування галузі є потреба у терміновому прийнятті на державному рівні рішення щодо виділення додаткових коштів на цю мету. Одночасно потребують перегляду показники цільових коштів у складі медичної субвенції. Так, на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет додаткова потреба становить 17,7 млн грн, на лікування хворих з нирковою недостатністю методом гемодіалізу – 18,2 млн грн.

Про проблеми субвенцій у бюджетних сферах наголосив і голова облради Ігор Палиця.

– Ми стикаємося з тим, що повністю відсутня робоча сила в бюджетних сферах – вчителі, лікарі, працівники комунальних закладів. Зарплати малі, бізнес не може на 12 тисяч гривень зарплати знайти працівників. Інвестори не вірять, що можна вкладати в Україну гроші, розробивши бізнес-план на 10 років, адже законодавство повинно змінюватися, – зазначив Ігор Петрович.

Зокрема, він вважає, що поки не буде прийняте податкове законодавство і не буде гарантій та стратегії розвитку держави – гроші в Україну заходити не будуть.

Засідання Комітету також відвідали нардепи від Волині. Так, Ірина Констанкевич сказала, що Волинь – область, яка генерує якісний людський капітал і має потеню на майбутнє.

– Я буду просити більш пильно і комплексно дивитися на проблеми. Щороку Україна втрачає 700 тисяч осіб працездатної молоді. Тому варто звернути увагу на освітній сегмент. В тому числі на школи, які закладені в бюджеті ще у вересні 2017 року – у Башликах та Стобихівці, проте гроші досі не виділені, – зауважила Ірина Мирославівна.

Натомість нардеп Ігор Лапін звернув увагу Комітету на потребу введення в експлуатацію 27-ої школи у місті Луцьку. Будівельні роботи вже на стадії завершення, однак необхідно закупити обладнання вартістю майже 15 млн грн.

Окрім того, він нагадав про необхідність будівництва реабілітаційного центру для учасників АТО та підтримку бійців 51-ої бригади. Луцькрада виділила 5 млн грн на центр, відтак Ігор Олександрович просив посприяти відділенню аналогічної суми, адже приміщення та всі передумови для старту будівництва – є.

Своєю чергою, народний депутат Степан Івахів вважає, що будь-які питання потрібно вирішувати на місцях.

– В Ковелі є нагальна проблема – дочірнє підприємство ветсанзаводу. Суть в тому, що підприємство зареєстровано в межах міста, однак де-факто заводу не існує, обладнання немає. Але керівництво по ночах возить туди тисячі тон продуктів м’ясної переробки, а переробити їх неможливо. Люди піднялися, в місті катастрофа – неприємний запах, вода в криницях брудна.

Тож Степан Петрович підготував пропозицію та кошторис до Кабміну, аби локалізувати проблеми, та попросив підтримки у членів Комітету.

Зрештою, ініціатививолинян  підтримав перший заступник голови Комітету з питань бюджету Василь Амельченко.

– Я піду підтримувати ініціативу стосовно добудови перинатальних центрів, бо це державна програма. Також давайте міняти податковий кодекс, бо бізнес буде працювати, лише коли для цього будуть створені всі умови. Внесіть ініціативи – і ми вас підтримаємо.

А голова Комітету ВР з питань бюджету Андрій Павелко запевнив,  що підтримають першочергові питання.

– В кожної області є свої проблеми. Повертаючись в Київ, наголосимо на важливі для громади питання, які ми записали. Адже треба працювати далі.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 834
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua