21 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Для лікарів та пацієнтів: про дієвість нововведень, які передбачає медична реформа
Понеділок, 25 червня 2018 14:56

Для лікарів та пацієнтів: про дієвість нововведень, які передбачає медична реформа

Медична реформа – це одна з найбільш важливих тем, тим паче, що саме зараз про неї заговорили на повний голос. Відтак, зміни, які відбуваються в галузі охорони здоров’я, сьогодні хвилюють кожного, адже, направду, немає нічого важливішого за здоров’я. Тож про практичні особливості первинної ланки медичної реформи розповідає головний лікар Камінь-Каширського центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Соловей.

Ігоре Петровичу, як Ви гадаєте, чи адаптувалися медичні установи району до змін у галузі охорони здоровя?

Реформа розпочалася з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів. Проведена велика підготовча робота. Розпочато процес перетворення центру первинної медико-санітарної допомоги в комунальне некомерційне підприємство. Після завершення цього процесу буде можливість укласти договір з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ). Це має принести позитивні зміни як для лікаря – справедливу винагороду за роботу, так і для пацієнтів.

Скільки жителів району уклали договір, або так звану декларацію, в рамках кампанії «Лікар для кожної сім’ї»?

Станом на 22 червня 2018 року було укладено більше 7300 декларацій, що становить 11 % від кількості жителів району. Головне, наявна позитивна тенденція до зростання цього показника. Люди достатньо знають про реформу. Про неї неодноразово розповідали у ЗМІ, працівники нашого центру особисто інформували краян. До речі, рекомендований відсоток декларацій для нормального функціонування закладу орієнтовно 70 %.

Відомо, що з 1 липня цього року медики первинної ланки, маючи чіткий переліг послуг, які вони повинні надавати, переходитимуть на новий порядок оплати праці. Як це буде відбуватися?

Хотів би уточнити, що з 1 липня в Україні запрацює принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Договори з НСЗУ уклали 149 комунальних і 12 приватних поліклінік та амбулаторій. До підписання договору наш заклад буде фінансуватись по-старому – отримуватиме медичну субвенцію.

Нова модель фінансування виглядає таким чином. Пацієнт укладає з лікарем декларацію. Інформація надходить в електронний реєстр. Кошти будуть спрямовуватися в заклад, що надає первинну медичну допомогу, відповідно до кількості декларацій. У 2018 році держава на одного пацієнта виділяє 370 грн. із врахуванням вікових коефіцієнтів. Так, наприклад, за 20-ти річного пацієнта заклад отримає – 370 грн. на рік, за 70-ти річного – 740 грн., 3-х річного – 1480 грн. на рік.

Які послуги, в тому числі медичні дослідження, проводитимуть в закладах охорони здоров’я району з 1 липня? Розкажіть про технічну оснащеність.

У межах медичних послуг з надання первинної медичної допомоги будуть здійснюватись такі лабораторні та інструментальні діагностичні дослідження: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, вимірювання ваги, зросту, окружності талії, швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити.

Сімейні лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я пацієнтів, визначатимуть діагноз, лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, фізіологічні (під час вагітності) стани. За потреби, Ваш лікар, надасть направлення до фахівця, який надає вторинну чи третинну допомогу – невролога, ендокринолога тощо.

Із повним списком послуг первинної медичної допомоги можна ознайомитись у наказі МОЗ № 504 від 19 березня 2018 року.

У рамках реалізації Субпроекту Світового банку планується закупити обладнання, щоб максимально забезпечити лікарські амбулаторії всім необхідним.

З якими питаннями люди найчастіше звертаються до Вас у рамках впровадження медичної реформи?

Переважно люди звертаються з приводу самої процедури оформлення декларації.

Є дуже багато міфів з приводу медичної реформи, що побутують у медійному просторі. Які, на Вашу думку, очікувані результати від впровадження даної реформи?

Дуже хотілося б мати такі результати: лікар отримує справедливу винагороду за свою роботу, а пацієнт – більш якісні медичні послуги.

 

Сектор з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації 

Переглядів 1097
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua