21 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Повідомлення про зміни в майновому стані як додатковий захід фінансового контролю
Четвер, 05 липня 2018 12:28

Повідомлення про зміни в майновому стані як додатковий захід фінансового контролю

Ефективна боротьба проти корупції в Україні потребує належного законодавчого забезпечення, формування дієвої системи державних органів та реалізації превентивних заходів запобігання корупції.

Одним з ефективних способів запобіганням корупції в державній сфері є посилення заходів фінансового контролю осіб, уповноважених на виконання функцій держави або  місцевого самоврядування, та прирівняних осіб.

З урахуванням найкращих світових практик, Законом України “Про запобігання корупції” запроваджено електронне декларування та додаткові заходи фінансового контролю. 

Зобов'язання частини другої статті 52 Закону є додатковим заходом здійснення фінансового контролю, спрямованого на з’ясування фактичної зміни у майновому стані суб’єкта декларування.

У разі суттєвої зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня відповідного року (на 2018 – 88 100 грн), зазначений суб'єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов'язаний повідомити про це  Національне агентство з питань запобігання корупції (далі — Національне агентство).

Для кожного випадку отримання доходу або придбання майна подається окреме повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування.

Виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування до Реєстру не подаються.

Під поняттям "одноразовий дохід" слід розуміти отримання суб’єктом декларування доходу, що перевищує суму в розмірі 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, який нарахований та виплачений одним джерелом доходу, має певну ознаку доходу та визначену дату набуття права власності на такий дохід (дату отримання доходу).

Доходи/видатки, одержані/здійснені в іноземній валюті, перераховуються в грошовій одиниці України за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату одержання доходів/здійснення видатків.

Важливо наголосити, що особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, є суб’єктами декларування, які у разі суттєвої зміни в їх майновому стані зобов’язані письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупціії. Тобто, якщо суб'єкт декларування припинив виконувати функції держави або місцевого самоврядування у квітні 2018 року, а декларацію особи, яка припинила відповідну діяльність, зобов'язаний подати до 01 квітня 2019 року, то обов'язок у такого суб'єкта декларування подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані припинився після подання декларації особи, яка припинила виконувати функції держави або місцевого самоврядування.

Частиною другою статті 172-6 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення вимог щодо подання повідомлення про зміни в майновому стані

Частиною другою статті 65 Закону України “Про запобігання корупції” встановлено, що особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов'язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено на неї стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов'язаними з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

Після накладення вищезазначених стягнень відповідні відомості щодо особи вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Це, в свою чергу, тягне за собою низку негативних наслідків для подальшої професійної діяльності особи, уникнути яких можливо, виконуючи вимоги Закону.

Окрім того, набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення державного службовця до адміністративної відповідальності за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення, є підставою для припинення державної служби у зв’язку із втратою права на державну службу або його обмеженням відповідно до статті 84 Закону України «Про державну службу».

 

Камінь-Каширський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану громадян

Переглядів 1042
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua