21 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Україна і Польща мають творити майбутнє нової Європи разом! – Президент України під час вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії
Неділя, 08 липня 2018 19:48

Україна і Польща мають творити майбутнє нової Європи разом! – Президент України під час вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії

75 років… Саме стільки минуло з часів трагічних подій українсько-польського конфлікту 1943-1944 років. Зокрема, аби вшанувати пам’ять загиблих, Президент України Петро Порошенко сьогодні, 8 липня 2018 року, приїхав на Волинь. Поминальні заходи проходили в селі Гончий Брід Ковельського району.

Передусім гарант Конституції поклав квіти до пам’ятника, а перед початком виступу запропонував разом виконати Державний Гімн України.

Отож Петро Порошенко для початку наголосив, що трагедія Гончого Броду, як і Волинська трагедія загалом, є болісним та повчальним історичним уроком для двох народів – українського та польського, які об’єднані спільним минулим. Для прикладу, згадав, як українці та поляки спільно захищали християнську Європу під Віднем чи Хотином, неодноразово боролися разом проти агресії Московії. Натомість трагічні сторінки нашої історії, в тому числі й кривавий конфлікт 1943-1944 років, мають бути великою пересторогою для усіх.

– Ми – сучасні покоління українців і поляків не маємо права ставити сьогодення і майбутнє в залежність від минулого. Адже, як у всі часи, від нашої суперечки виграє один – третій! Не українець і не поляк! А той, хто чинить агресію проти нашої держави зі Сходу зараз, хто захоплює українські землі, хто здійснив незаконну анексію Криму, хто зараз із середини країни намагається вести гібридну боротьбу. Для чого? Для того, щоб розколоти наш народ і розколоти український та польський народи, – зауважив Петро Олексійович.

Окрім того, під час виступу Президент України нагадав про дії нацистської адміністрації, що проводили на окупованих українських землях в роки Другої світової війни, а також принцип «Поділяй і володарюй!». Так, складовою частиною жорсткої політики рейхскомісара Еріка Коха було розпалювання українсько-польського конфлікту.

– Точна кількість жертв того конфлікту не відома досі. Але точно мова йде про десятки тисяч безвинно убієнних людей – синів і доньок обох великих народів: українського і польського. І це страшні цифри, які ми ніколи не забудемо, бо ми ніколи не маємо права їх забувати, – наголосив Петро Порошенко.

Що ж стосується трагічних подій, які відбулися у селі Гончий Брід в далекому 1944 році, то на свято Водохреща тут вбили майже шість десятків людей, серед яких були й мешканці інших населених пунктів. Нажаль, в той час таких українських сіл було дуже багато по різні боки сучасного українсько-польського кордону. Відтак, гарант Конституції представив свідка тих трагічних подій – Володимира Федоровича Янко, в особі якого висловив глибоку шану волинянам старшого віку, які, дякуючи Богу, пережили той жахливий час. Окрім того, подякував всім жителям Волині, які свято зберігають пам’ять про загиблих родичів та земляків.

Тож хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх жертв українсько-польського конфлікту 1943-1944 років.

– Моя позиція, позиція українського народу – будь-який злочин проти мирного населення не має виправдання. І ми всі схиляємо голови перед пам’яттю українських і польських жертв Волинської трагедії. Рішуче засуджуємо скоєні проти українців і поляків злочини і засуджуємо тих, хто їх скоїв. Сильна  позиція держави і сильна позиція народу полягає в тому, щоб знайти в собі сили визнавати помилки минулого, усвідомлювати їх справжні причини… Для чого? Дуже просто, для того, щоб не допустити їх в майбутньому. На моє глибоке переконання, що Україна і Польща засвоїли цей урок, – додав Президент.

Разом із тим, Глава держави наголосив на важливості вивчення історії та на об’єктивному висвітленні минулого істориками та науковцями. Адже українсько-польський конфлікт 40-х років ХХ століття є дуже складним питанням спільної історії, тому повинен бути виведений зі сфери політики і передано на розгляд вченим

– Сьогодні Україна та Польща мають вести спільне наукове дослідження історичного минулого, щоб не передавати у спадок ані молодим українцям, ані молодим полякам міфів про трагічні події спільної історії і не дозволити конфліктам минулого роз’єднувати майбутнє. Бо місія України, українське майбутнє в єдиній сім’ї європейських народів. Прощаючи і просячи пробачення, вшановуючи жертв трагедії і славлячи героїв, засуджуючи злочини і не допускаючи причин, що його породили, Україна і Польща мають творити майбутнє нової Європи разом! – підкреслив Петро Олексійович.

Поруч із тим, спогадами про трагічні події 40-х років ХХ століття поділився житель села Майдан Ковельського району Володимир Янко. За його словами, до війни за 7 км від Гончого Броду було село Діброва, де жили поляки. Незважаючи на національні розбіжності, поляки та українці жили в дружбі й мирі. Коли ж західноукраїнські землі окупували гітлерівські війська, то зробили все, аби посварити два народи. Тож в січні 1944 року поляки з Гончого Броду напали на село Майдан. Як результат, однією із жертв став батько пана Володимира.

– Пройшло 75 років від того часу. І треба все зробити, для того, щоб повернути злагоду і дружбу між польським і українським народами. Бо нема більшого щастя на світі, як жити  в дружбі з сусіднім народом. Закликаю українську і польську владу зробити все, аби настала мир і злагода на всі часи, – зазначив Володимир Федорович.

Аби вшанувати пам’ять жертв українсько-польського конфлікту 1943-1944 років, священики відслужили панахиду. Опісля Петро Порошенко запалив свічку у капличці та вийшов до людей. Довго спілкувався та фотографувався з усіма охочими. Наостанок, волиняни, проводжаючи Главу держави заспівали місцевий гімн – «Волинь моя».

Слід також зазначити, що в цей день на запрошення української громади Президент України здійснив робочий візит до Республіки Польща. Зокрема, в селі Сагринь Люблінського воєводства відбулося відкриття Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році. Окрім того, Петро Олексійович взяв участь у богослужінні за загиблими українцями, а також зустрівся з представниками української громади Польщі.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 891
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua