21 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Північноатлантичний альянс на нинішньому Саміті дав чіткі позитивні сигнали стосовно України, – Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі
П'ятниця, 13 липня 2018 13:54

Північноатлантичний альянс на нинішньому Саміті дав чіткі позитивні сигнали стосовно України, – Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі

Нинішній Саміт НАТО дуже важливий для України, оскільки під нього стосовно України були озвучені чіткі позитивні сигнали. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, коментуючи результати Саміту НАТО в Брюсселі.

Вона перерахувала основні результати. У НАТО визнають довгострокову мету України – приєднатися до Альянсу. НАТО підтверджує свою принципову політику щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Держави-члени Альянсу одностайно засуджують анексію Криму та стурбовані ситуацією на сході України. Вони відзначають постійні щоденні порушення режиму припинення вогню та прав людини і наголошують, що Мінські домовленості залишаються шляхом для миру. НАТО наголошує на особливій відповідальності Росії, яка має вивести свої війська та припинити підтримку незаконних збройних формувань в Україні. Держави-члени Альянсу закликають Російську Федерацію взяти на себе відповідальність і співпрацювати з міжнародними розслідувачами для встановлення правди щодо аварії цивільного літака MH-17 і притягнення винних до відповідальності.

Визнаючи прогрес України в реформах, Альянс має намір підтримувати їх, надаючи консультативно-дорадчу та іншу допомогу. «Альянс й надалі буде підтримувати реформаторські зусилля нашої країни і бачить прогрес, якого вже вдалося досягти. Комплексний пакет допомоги Україні, ухвалений на минулому саміті, який складається з низки політичних та практичних заходів, також є частиною цієї підтримки. Партнери готові додатково збільшувати підтримку трастових фондів, зокрема в таких сферах, як кіберзахист, медична реабілітація та логістика, поглиблювати взаємодію в рамках Комплексного пакету допомоги, а також двосторонньої співпраці», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Вона також зазначила, що за підсумками засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів з Україною та Грузією на тему «Безпека, реформування сектору оборони та співробітництво» за участі української делегації на чолі з Президентом України Петром Порошенком, Україна отримала повну підтримку країн Альянсу. Зокрема, в НАТО є цілковите усвідомлення відповідальності Росії за окупацію частини територій України та Грузії, а також чітке розуміння гібридних загроз від дій Росії для світу, а отже й необхідності зміцнювати спроможність Альянсу протистояти цим викликам.

«Двері НАТО залишаються відкритими для України та Грузії. Саме наші країни Альянс розглядає як ключові важливі партнери, понад те, в НАТО очікують нашої готовності до членства», - наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. «Маємо підтвердження, що країни-члени Альянсу розраховують на те, що Україна буде з ними сумісна у секторі безпеки та оборони та інших напрямках, від економіки до демократичних процедур. І саме на цьому ставиться зараз акцент», - наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Говорячи про плани української влади досягти стандартів НАТО та повної взаємодії з силами Альянсу до 2020 року, вона зазначила, що країна докладе всіх зусиль для цього. Проте втілення такої мети залежить не лише від політичної волі, а й від ресурсів, які вкладаються у реформування, та політичної ситуації.

Окремо вона підкреслила важливість двосторонньої безпекової співпраці. Україна продовжує брати участь в операціях під проводом НАТО в Косово, Афганістані, Середземному морі, а також є учасником Сил реагування НАТО. «Україна є не лише користувачем, але й контрибутором безпеки», – підкреслила вона.

Довідково 

Голови країн та урядів членів НАТО, що брали участь у Саміті, 12 липня ухвалили спільну Декларацію, яка містить результати зустрічі та є офіційною позицією Альянсу.

Окрім загальних цілей, що стосуються роботи та розвитку Альянсу, цьогорічна Декларація містить і важливі для України пункти. Зокрема, НАТО засуджує військову присутність Росії в Україні, Грузії та Молдові, підтримку військових угруповань на сході України, анексію Криму, дискримінацію українських громадян та активістів в Криму.

Розділ 66 Декларації повністю стосується України. Альянс визнає прогрес реформ в Україні та підтверджує прагнення нашої країни стати членом НАТО. «Незалежна, суверенна та стабільна Україна, що віддана принципам демократії та верховенства права, є ключовою для євроатлантичної безпеки. Ми твердо переконані та підтримуємо Україну в її праві обирати власне майбутнє та зовнішньополітичний курс без втручання зовні. А в світлі того, що Україна повторно висловила намір отримати членство в НАТО, ми дотримуємося наших рішень, ухвалених на Бухарестському та наступних самітах».

З повним текстом Декларації можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2mb5ZUo

 

Служба Віце-прем'єр-міністра України

Переглядів 874
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua