21 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Мін'юст: поїхати з дитиною за кордон стало легше
Вівторок, 25 вересня 2018 11:34

Мін'юст: поїхати з дитиною за кордон стало легше

До вступу в силу пакету законів #ЧужихДітейНеБуває виїхати з дитиною за межі України можна було виключно за згодою обох батьків, або за рішенням суду. З початком дії другого пакету #ЧужихДітейНеБуває,  який вступив в силу 28 серпня 2018 року, той з батьків, з ким проживає дитина, може самостійно вирішити питання виїзду з дитиною за кордон строком до 1 місяця. 

«Тобто згоди другого з батьків для такої поїздки не потрібно. При цьому, перед виїздом того з батьків, хто проживає окремо від сім'ї і не має заборгованості по аліментах, потрібно сповістити рекомендованим листом про поїздку, її терміни і напрямок», - зазначив Міністр юстиції України Павло Петренко.

Якщо ж той з батьків, який проживає окремо, має заборгованість по аліментах хоча б-4 місяці, то сповіщати його не потрібно (для дітей з інвалідністю та тяжкохворих дітей - цей термін скорочено до 3 місяців). Ця норма стосується навіть тих поїздок, тривалість яких перевищує один місяць.

Після прийняття нового закону довідка про несплату аліментів може знадобитися лише в тому випадку, якщо дитині потрібно виїхати на термін більше 1 місяця, а той з батьків, який прживає окремо від сім'ї, не бажає надавати відповідний дозвіл.

«Довідка про наявність заборгованості по сплаті аліментів видається органом державної виконавчої служби, або приватним виконавцем протягом 3 робочих днів. Для цього потрібно написати відповідну заяву, термін якої обмежується 1 місяцем. При відсутності нотаріально завіреної згоди іншого з батьків довідку потрібно пред'явити співробітнику прикордонної служби при виїзді з дитиною за межі України. При цьому, якщо ви їдете з дитиною-інвалідом або важкохворою дитиною на термін більше місяця, а заборгованість по аліментах становить 3-4 місяці, при собі також потрібно мати документи, що підтверджують діагноз», - роз’яснив очільник відомства.

Водночас у тому випадку, коли батьки дитини не перебувають у розлученні, найкращим варіантом є отримання нотаріально засвідченої згоди від другого з батьків.

«При відсутності нотаріально завіреної згоди і при наявності спору можна звернутися до суду для отримання дозволу на виїзд з України дитини без згоди та супроводу другого з батьків», - додав міністр.

Додаткові матеріали за посиланням: https://vesti-ukr.com/strana/303932-novye-pravila-vyvoza-rebenka-za-hranitsu-chto-vazhno-znat-vsem

 

Головне територіальне управління юстиції у Волинській області

Переглядів 763
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua