30 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Урочисту академію «Україно, соборна державо!» присвятили 100-річчю проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР
Вівторок, 22 січня 2019 13:39

Урочисту академію «Україно, соборна державо!» присвятили 100-річчю проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР

День Соборності – свято, котре відзначається щороку в день проголошення Акту воз’єднання Української та Західноукраїнської Народних Республік, що відбулося 22 січня 1919 року.

«Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка… і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка»…

Сьогодні цим дорогоцінним словам виповнюється 100 років.

Із звучання такої доленосної для України фрази розпочалася урочиста академія, присвячена Дню Соборності України, котра відбулася у приміщенні районного будинку культури 22 січня 2019 року.

Серед присутніх на тематичному заході – представники районної та міської влади, учасники АТО (ООС), волонтери, духовенство, молоде покоління, громадськість районного центру, ЗМІ.

Так, у своїй промові голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук зазначив:

– Сьогоднішній день – то символ соборності, єдності, здатності українців до консолідації, до праці та боротьби за власну державу. Саме тому возз’єднання Української та Західноукраїнської Народних Республік – одна з найвагоміших подій в історії України. У 1919-у велелюдна Софійська площа вітала проголошення злуки, яка сприймалася усіма як велике національне свято. Нині український народ складає щиру шану тим, хто 100 років тому підняв над нашою землею ідею нації, держави та єдності. Ми згадуємо патріотів, чиї ідеї стали інтелектуальною, духовною і військовою бронею. Ми вшановуємо імена діячів і лідерів України – Української та Західноукраїнської Народних Республік. Ми з вдячністю згадуємо всіх, хто в часи національної революції 1917-1921 років боролися за нашу державу. Низький уклін поважному воїнству та активістам волонтерського руху. Це ще один яскравий приклад національної єдності. Щиросердечно вітаю усіх із Днем Соборності України та 100-річчям Злуки! Злагоди, добра та міцності переконань, а нашій Батьківщині – мирного неба! Слава Українському народові! Слава Україні!

У свою чергу, заступник голови районної ради Сергій Дмитрук під час виступу наголосив, що нині, як ніколи, потрібно берегти і зміцнювати українську єдність та соборність.

– Пам’ятаймо, тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, Крим – це Україна. І возз’єднання земель під мирним українським небом обов’язково відбудеться, – додав Сергій Олександрович.

Присутній на урочистостях декан Камінь-Каширського району, настоятель Свято-Миколаївського храму отець Володимир зауважив:

– Які б вороги не зазіхали на нашу державу, ми – незламні. Адже Бог дарував нам найцінніше – працьовитих і талановитих людей, родючі землі, соборну Україну.

Учасники урочистої академії хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх полеглих патріотів, що в різні роки віддали своє життя за єдність Батьківщини, мир та спокій у державі. Потому представники молодого покоління поклали квіти до пам’ятників борцям за Україну.

Народний аматорський ансамбль народної пісні «Родовід», вокалісти районного будинку культури та вихованці дитячої школи мистецтв упродовж усього дійства віншували присутніх патріотичними композиціями.

 

Відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату райдержадміністрації

Переглядів 1320
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua