04 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Призов на строкову службу – 2020
П'ятниця, 12 червня 2020 11:34

Призов на строкову службу – 2020

Не так давно завершився осінній призов на строкову військову службу 2019 року, як знову військові комісаріати розпочали підготовку до весняної призовної компанії.

Юнаки, які вступають у призовний вік, завжди з цікавістю стежать за новинами, що стосуються можливого реформування Збройних Сил України. В наші дні ця тема вже давно належить до особливо актуальних, адже чутки щодо армійських інновацій поповнюються з кожним днем.

Відповідно до Указу Президента України “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році” від 16.01.2020 № 13/2020 щодо призову громадян України на строкову військову службу у травні – липні 2020 року.

Призову на строкову військову службу (виклику на призовні комісії) підлягають громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку.

Терміни, на які молоді українці повинні відправитися в армію, складають: 1,5 року – для хлопців, які йдуть служити після школи, не маючи диплому про отримання вищої освіти; 1 рік – для юнаків, які закінчили університет та отримали диплом рівня магістра або спеціаліста.

При цьому юнаки можуть бути направленні до військових частин Збройних сил України так і до інших військових формувань: Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту та Національної гвардії України.  

У ході призовної компанії, основний акцент буде зосереджено на ретельному вивченні особистих якостей призовників (їх ділові, морально-психологічні якості, стан здоров’я, фізичний розвиток, освітня і спеціальна підготовка та сімейний стан).

Розподіл та призначення призовників здійснюється пропорційно із урахуванням потреби і наявності призовних ресурсів, як для Збройних Сил України так і для інших військових формувань. Призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в ООС не залучаються.

Порядок дій після отримання виклику до військкомату.

Молоді люди, які отримали повістку, повинні з'явитися до військкомату в призначений час для проходження медкомісії, на якій і буде визначено, чи придатний він для військової служби. Якщо ж ніяких підстав для відстрочки немає, то призовників почнуть розподіляти по військовим частинам в пункті збору.

Варто зазначити, що починаючи з 2016 року, "я не отримав повістку до військкомату" - вже не допоможе. У разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України (з 12 травня  2020 року). Інші причини будуть вважатися спробою ухилитися від служби в армії, що загрожує штрафом або навіть тюремним ув'язненням.

Хто може отримати відстрочку?

Згідно із законодавством, деякі категорії молодих людей можуть скористатися правами на отримання відстрочки від армійської служби, або бути відразу звільненими в запас. Закон встановлює винятки для наступних категорій осіб: юнаки, які є єдиними годувальниками сім'ї або піклувальниками осіб, які не можуть працювати, наприклад, дітей та інвалідів; хлопці, які утримують двох і більше дітей, які не досягли трирічного віку; призовники, у яких на момент отримання повістки дружина очікує дитину; юнаки, які виховують дітей, що мають інвалідність, або є чоловіками жінок, віднесених до категорії інвалідів; особи, які мають встановлений медичний діагноз, що дає змогу отримати відстрочку від призову на рік, або ж відразу видати розпорядження про списання у запас; особи, які пройшли армійську службу в іншій країні; юнаки, які навчаються в аспірантурі або інтернатурі на денному навчанні; деякі категорії педагогічних і медичних працівників, службовців церкви, резервістів і поліцейських; особи, у яких на військовій службі загинули рідний брат або сестра; особи, підозрювані в здійсненні протиправних дій звільняються від армії на термін, який необхідний для проведення розслідування. Для того щоб законно  скористатися відстрочкою, необхідно особисто прибути до військового комісаріату, написати заяву на ім’я комісара та пред’явити підтверджуючі документи. Варто зазначити, що по закінченню обов’язкової строкової служби, кожен солдат має право залишитися в лавах Збройних сил України на контрактній основі і отримувати гідну заробітну плату.

Що буде, якщо ігнорувати повістки.

В законі України прописано кілька варіантів покарання для тих, хто ухиляється від військової служби.

За те, що молода людина не з'явилася до військкомату, вона може отримати штраф від 510 грн до 850, повторне порушення - 1700-3400 грн. У випадку стягнення штрафу через виконавчу службу вказана сума стане значно більшою.

Але, не варто забувати, що деяким молодим людям може загрожувати і кримінальна відповідальність. Так можна "неухилятися" на 3 роки обмеження волі (кримінальний кодекс України,стаття 335)

Щодо платні військовослужбовцям-строковикам.

Військовослужбовці, призвані на строкову службу, перебувають на повному державному утриманні та користуються низкою пільг. Бійці, що вливаються до лав Збройних Сил України, розміщуються в казармах або на кораблях, забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчуванням та камуфляжною формою згідно з установленими нормами і сезоном (налічує понад 25 найменувань одягу).

Саме зараз департамент фінансів спільно  з Генеральним штабом опрацьовує питання забезпечення військовослужбовцям строкової служби у розмірі мінімального прожиткового мінімуму і вище, в залежності від звання та посади. Усім покликаним на строкову службу при призові виплачують одноразову грошову допомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня календарного року (3,7 тис. грн – 2020).

При звільненні в запас виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1232-до 1960 грн залежно від в/звання і посади). Військовослужбовцям з числа дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування – 12 окладів (від 1848 – до 2940 грн). Також військовослужбовці, які звільнилися з військової строкової служби, мають право на отримання матеріальної допомоги в розмірі середньої заробітної плати на день призову, але не менше мінімальної заробітної плати.

Строковикам надається відпустка – 10 календарних днів. Строкова військова служба зараховується до стажу роботи, що гарантує пенсійні накопичення.

Відповідно до внесених змін до ст.119 Кодексу Законів про Працю частиною 3 установлено, гарантії щодо збереження робочого місця на осіб, які приймаються на строкову військову службу. За ним зберігається місце роботи, посада та середній заробіток по підприємству.

До речі, вже сьогодні принаймні 25% військовослужбовців харчуються за новою системою. В їдальні військової частини військовослужбовець зможе обирати на власний смак щось із двох-трьох запропонованих перших і других страв, асортименту салатів, фруктів і тістечок.

Військовий комісаріат звертається до свідомості громадян, призовників (допризовників) та їх батьків. Строковці до виконання завдань в зоні проведення бойових дій на сході країни не залучаються. Служба необхідна для опанування військовою спеціальністю.

Хочемо жити краще – живімо по закону. Закон єдиний для всіх і починати треба з себе. Коли порушуються наші права ми сильно обурюємось, а коли самі не виконуємо вимоги законодавства вважаємо це нормою. Змінимо цю «традицію».

Юнаки, які самі з’являться до військового комісаріату, можуть розраховувати на вибір місця служби та рід військ.

 

Військовий комісар Камінь-Каширського РВК Швачко Сергій Євгенійович. Контактний телефон: 0976467997, 0632113150, тел. 5-01-60

Переглядів 1990
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua