03 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Вакцинація від COVID-19: наукові факти та фейки
Понеділок, 01 березня 2021 09:11

Вакцинація від COVID-19: наукові факти та фейки

Із початком вакцинальної кампанії від COVID-19 в Україні, як і в усьому світі, помітно побільшало відповідної антиреклами. Противники вакцинації, сумніваючись в ефективності, безпеці та необхідності рекомендованих вакцин, наводять різноманітну, нічим не підтверджену інформацію. Мета таких дій – викликати у населення сумніви та змусити відмовитися від щеплення проти коронавірусної хвороби.

Перш, ніж навести найбільш поширені фейки та контраргументи на них, варто пригадати, що суперечки навколо вакцинації  загалом розпочалися разом з появою самих вакцин, тобто 140 років тому, і тривають по наш час. Завжди знаходилися противники щеплень, які розповідали про шкідливість вакцинування, наводили недостовірну інформацію про склад вакцин та джерела походження матеріалу для їх виготовлення і т. д.  Часто противники вакцинації намагаються маніпулювати тезою, що вакцинація ніби-то комусь вигідна. Не оминула ця участь і вакцини проти коронавірусної хвороби.

Разом з тим, не варто забувати, що існує безліч науково доведених фактів про те, що введення антигенного матеріалу запобігає певним хворобам або ослаблює їх негативні наслідки. Для прикладу, за даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я, планова імунізація проти поліомієлітуправцядифтеріїкоклюшу, кору і епідемічного паротиту щороку рятує життя і здоров’я 3 мільйонам дітей у світі.

Зважаючи на те, що COVID-19 – вірус доволі новий та недостатньо вивчений, цілком зрозуміло, що навколо самої хвороби, її перебігу та протидії їй точаться дискусії, виникають страхи та побоювання. Однак, не завжди це виправдано, а досить часто люди просто оперують недостовірною інформацією.  

Проведені наприкінці 2020 – на початку 2021 року соціологічні дослідження свідчать, що довіра до вакцин від COVID-19 в Україні є доволі низькою. За різними оцінками, готові вакцинуватися в середньому близько 50% українців, тоді як у світі в середньому цей показник становить дві третини населення.

Нагадаємо, що 23 лютого 2021 року в Україну з Індії прибула перша партія з 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca (Covishield), яку країна законтрактувала державним коштом у виробника Serum Institute через Crown Agents. Відтак, вакцинація проти COVID-19 розпочалась в Україні 24 лютого 2021 року. Протягом двох днів, 24-25 лютого, усі регіони отримали вакцину Oxford/AstraZeneca (Covishield) та розпочали вакцинацію.

З початком вакцинальної кампанії у ЗМІ з’явилася інформація, що Covishield, вакцина яку закупила Україна для щеплення проти COVID-19, — це «генерик», який не має нічого спільного з вакциною Oxford/Astrazeneca. Наводимо факт: Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) за ліцензією AstraZeneca. По суті, Covishield — це та сама вакцина AstraZeneca, тільки виготовлена на індійському заводі. Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні теж ретельно вивчили всі документи, які надав виробник, та 22 лютого 2021 року зареєстрували цю вакцину для екстреного використання.

Ще один фейк говорить про те, що ефективність оригінальної вакцини Oxford/AstraZeneca складає 63%, тому ВООЗ рекомендує використовувати AstraZeneca тільки в надзвичайних випадках, коли держава не може купити іншу, якісну вакцину. Насправді ж всі вакцини проти COVID-19 зареєстровані ВООЗ тільки для екстреного медичного застосування, тобто їх дозволено використовувати тільки в надзвичайних ситуаціях, як-от пандемія. Поки неможливо вакцинувати всіх охочих, ВООЗ рекомендує використовувати вакцину Oxford/AstraZeneca для щеплення медичних працівників та людей віком 65 років і старше. Ніяких застережень, що цю вакцину можна застосовувати лише у крайньому випадку, ВООЗ не давала. Ефективність вакцини дійсно становить 63%, однак, навіть якщо після щеплення цією вакциною людина все одно захворіє на коронавірусну хворобу, то її перебіг буде набагато легшим, а ймовірність отримати ускладнення – набагато нижчою.

Наступний фейк – люди заразилися COVID-19 в результаті вакцинації. Це неправда, адже людина не може заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного викликати хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони є нормальними і є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації людина все ж отримала позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення вона вже була інфікована коронавірусом, але не знала цього.

Також поширюється ще одна неправдива інформація про те, що в світі зафіксовані випадки смерті в результаті вакцинації від COVID-19. Натомість, аналіз, проведений Всесвітньої організацією охорони здоров’я, засвідчив, що летальні випадки відповідають очікуваному рівню смертності від різних причин для людей цього віку і немає підстав вважати, що вони пов'язані з вакцинацією. Як заявляє експертка організації Маріанджела Сімао, ВООЗ наразі не зафіксувала жодного випадку смерті після щеплення вакциною проти коронавірусу.

Ще один фейк розповідає про те, що мРНК-вакцини — генетична зброя, яка змінює наші гени. Науковцями доведено: мРНК-вакцини проти COVID-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де знаходиться наша ДНК. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

І таких фейків є чимало. Однак, звертаємося до волинян: не піддавайтеся фейкам та маніпуляціям, яких вочевидь буде ще чимало. Дезінформація та фейки – погані порадники. Пам’ятайте, що вони є плодами цілеспрямованої інформаційної кампанії. Не ризикуйте своїм здоров’ям та бережіть себе і своїх рідних.

 

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

Переглядів 481
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua