28 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю
П'ятниця, 03 грудня 2021 08:50

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Щороку 3 грудня Україна разом зі світовою спільнотою відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Його проголошенням Генеральна Асамблея ООН засвідчила увагу до найбільш вразливої частини суспільства, яка потребує особливої турботи та соціального захисту.

Ці люди є взірцем стійкості, мужності та незламності духу. Адже їм щодня доводиться боротися з недугами, а разом з тим відстоювати право на повноцінну участь у житті соціуму. Відтак, підвищення розуміння того, як живуть люди з інвалідністю, і що потрібно зробити, аби простір, інформація та послуги були доступними для них, й надалі залишається актуальним.

Саме тому ідея Першої леді зробити безбар’єрність новою суспільною нормою в Україні знайшла широкий відгук.

«Довідник безбар’єрності», який у вересні цього року презентувала Олена Зеленська, рекомендує відмовитися від вживання слів «інвалід», «людина з обмеженими можливостями», «людина з особливими потребами» та замінити їх на коректні «людина з інвалідністю», «людина з фізичними/сенсорними/психічними/інтелектуальними/ментальними порушеннями», «людина з порушеннями опорно-рухового апарату», «людина з порушеннями рухової функції».

«Коли ми говоримо «інвалід», ми ніби навішуємо на людину тавро. Але інвалідність – це тільки одна з ознак людини, при цьому вона може бути чиєюсь дружиною, донькою, сином чи братом, з темним чи рудим волоссям, професіоналом у якійсь справі, спортсменом, з купою досягнень і т. ін. Тому коректно в такому випадку дотримуватися принципу «person first language», тобто пам’ятати, що на першому місці завжди людина, а вже потім її ознака, якщо це необхідно вказати», – йдеться у Довідникові. Більше інформації за посиланням: https://bf.in.ua/. 

Нагадаємо, «Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт Першої леді Олени Зеленської. Він створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Аналітичну та технічну підтримку проєкту надавала ГО «Безбар’єрність». Упорядниця Довідника – Тетяна Касьян, ілюстраторка – Ольга Дегтярьова. Партнерами проєкту виступили ДТЕК, Danone, Fairmont Grand Hotel Kyiv, Inka, 1+1 media, Доступно.UA, Happy Today.

Переглядів 661
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua