01 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Програма медичних гарантій 2022: 38 пакетів послуг та плюс 34 мільярди гривень
П'ятниця, 11 лютого 2022 15:29

Програма медичних гарантій 2022: 38 пакетів послуг та плюс 34 мільярди гривень

Бюджет програми Програма медичних гарантій 2022 складає понад 157 млрд грн. Такий бюджет  покращує якість медичних послуг та задовільняє першочергові медичні потреби усіх верств населення України.

Детально про те, як працюватиме Програма медичних гарантій у 2022 році, розповіла Людмила Рожко, головний спеціаліст управління охорони здоров’я облдержадміністрації під час онлайн-брифінгу Волинської ОДА, 11 лютого 2022 року.

За словами Людмили Рожко, у 2022 році Програма медичних гарантій містить 38 пакетів послуг.

«Програма охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію, – розповіла спікер. –  А також медичну допомогу дітям до 16 років та допомогу при вагітності та пологах. Залишаються пріоритетні напрями. А саме: лікування інсульту та інфаркту, медична допомога при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та 6 досліджень для раннього виявлення онкології».

Слід зазначити, що бюджет Програми медичних гарантій 2022 у порівнянні з минулим роком збільшений на 34 млрд грн та складає понад 157 млрд грн. Це дозволило підвищити тарифи практично за усіма напрямами надання медичної допомоги.

«Усі пакети послуг волиняни мають право безоплатно отримати у будь-якому медичному закладі області, який уклав договір з Національною службою здоров’я України, – зазначила Людмила Рожко. – Інформація про це є на усіх можливих ресурсах, зокрема на офіційному сайті НСЗУ у розділі «Для громадян». Там чітко розказано, куди з якою проблемою можна звернутися».

На Волині найбільш медичних послуг за Програмою медгарантій зосереджено у закладах обласного рівня та в опорних закладах, де є надсучасне діагностично-лікувальне обладнання. Зокрема, мова йде про сім оновлених приймальних відділень в рамках Програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», які працюють у напрямку надання екстреної медичної допомоги.

Нові пакети Програми медгарантій 2022

У 2022 році до Програми медгарантій додалися нові пакети. А саме «Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня» та «Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру».

«Хірургію одного дня виділили в окремий пакет,  щоб стимулювати розвиток стаціонаро-замісних підходів, які дозволять не тримати пацієнта у лікарні без необхідності, – розповіла Людмила Рожко. – Адже є операції, які не потребують тривалого перебування пацієнта в медичному закладі, і пацієнт може повернутися додому в день проведення операції».

Щодо лікування COVID-19, то у 2022 році визначеним закладам буде запропоновано укласти договір за пакетом «Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру». Цей новий пакет дозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів. На цей напрям у ПМГ-2022 передбачено 2,5 млрд грн.

Оскільки цей пакет послуг розрахований один на 200 тисяч населення то, за словами Людмили Рожко, на Волині є п’ять медзакладів, які можуть укласти договір з НСЗУ.

Варто наголосити, що для пацієнтів лікування від коронавірусу в стаціонарах лікарень, як і раніше, залишається безоплатним, включно з ліками, які входять у затверджений протокол лікування та Нацперелік.

Охорона материнства і дитинства

Цей рік в Україні є роком дитини, тому пріоритетом в Програмі медичних гарантій на 2022 рік залишається охорона материнства та дитинства. Зокрема, це надання допомоги під час пологів та неонатальна допомога.

Вартість цього пакету зросла зі 113 до 135 тис. грн. Максимальний тариф становитиме 161 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим специфічним вимогам. А саме: медичний персонал, який може надавати допомогу таким дітям, наявність високотехнологічного обладнання, яке дозволяє спостерігати стан маленьких пацієнтів, аби максимально надати допомогу та запобігти інвалідності.

Тариф за медичну допомогу при пологах зросте на 5 тис. грн - до 15 тис. грн. А для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам - до 20 тис. грн.

Також серед нововведень – обов’язковим  є безоплатне проведення неонатального скринінгу усім новонародженим для діагностики двадцяти одного захворювання.

«На сьогодні усі стаціонарні пологові відділення області проводять скринінгові дослідження на фенілкетонурію, гіпотиреоз, адреногенітальний синдром і муковісцидоз. Ці обстеження будуть розширені до двадцяти одного захворювання, – розповіла спікер. – Такі скринінги дозволять виявити небезпечні та рідкісні захворювання на ранніх стадіях, запобігти їх подальшому розвитку та інвалідизації пацієнтів. Таких захворювань може бути одне, два на область, але лікування дуже високовартісне, яке не рідко лягає на родину».

Лікування онкологічних патологій

Зростуть тарифи й на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування – до 36 тисяч, а  за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн.

«Основна увага у пакеті лікування онкологічних захворювань зосереджена на раннє виявлення хвороби. Такі обстеження як бронхоскопія, колоноскопія, гістероскопія, цистоскопія, мамографія та езофагогастродуоденоскопія робляться безплатно, – наголосила Людмила Рожко. – Волинський обласний центр онкології має достатню кількість пакетів для надання допомоги пацієнтам. У цьому році Центр законтрактував 10 пакетів медичних послуг саме для лікування онкологічних захворювань».

Слід зазначити, що тариф на лікування онкогематологічних захворювань зростає з 54 тис. грн до 74 тис. грн. Також підвищилася капітаційна ставка лікарям, які надають первинну медичну допомогу, до 786 грн.

Вимоги до медичних закладів

Розповіла Людмила Рожко і про зміну та оновлення вимог до медичних закладів, які хочуть законтрактувати пакети послуг з НСЗУ.

НСЗУ не просто закуповує медичні послуги, а й впливає на їх безпечність в інтересах пацієнта. Для цього вводиться новий показник – мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року. Він запроваджуватиметься для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також медичної допомоги при пологах, – розповіла Людмила Рожко. – Національна служба здоров’я закуповуватиме медичні послуги лише в тих закладах, де пацієнту лікарі-практики з достатнім досвідом зможуть надати якісну та медичну допомогу».

Відтак, мінімальна кількість наданих послуг, яка дозволяє укласти договір  НСЗУ: 150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарктів.

Програма медичних гарантій у 2022 році посилює фокус на потребах та безпеці пацієнта. Підвищені тарифи на медичні послуги та більш високі вимоги до медичних закладів стимулюють українську медицину змінюватися в інтересах пацієнта.

 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 738
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua