28 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>На апаратній нараді розглянули актуальні питання військової тематики
Понеділок, 21 лютого 2022 14:14

На апаратній нараді розглянули актуальні питання військової тематики

Нарада відбулася під керівництвом голови райдержадміністрації Ольги Ващук 21 лютого 2022 року.

Відтак, йшлося про організацію та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, зокрема взяття на облік жінок окремих спеціальностей. Розглянули також алгоритм дій громадян, які виявили бажання записатися до лав територіальної оборони та добровольчих формувань територіальних громад.

З відповідними інформаційними довідками виступили військовий комісар Камінь-Каширського районного центру комплектації та соціальної підтримки Сергій Гладун і начальник відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу Центру В’ячеслав Нестерук.

Військовий облік для жінок: роз’яснення

1. Згідно зі змінами у Законі про військову службу в Україні від 30 березня 2021 року, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з військово-обліковою, та придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, мають стати на військовий облік військовозобов’язаних.

2. Взяття на військовий облік – це не призов на службу. Та все ж жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу у воєнний час. У мирний час – тільки добровільно, тобто за контрактом. Коли облік запрацює повноцінно, жінкам пропонуватимуть брати участь у зборах чи тренуваннях.

3. Військовому обліку підлягають усі жінки у віці від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію з визначеного переліку.

4. Спершу у наказі Міноборони вказали 35 фахових напрямків, кожен із яких представляє десятки окремих спеціальностей, однак цей перелік це коригується для його остаточного затвердження.

5. Стати на військовий облік потрібно до кінця 2022 року. Це можна зробити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації місця проживання. До кінця 2022-го притягувати до відповідальності тих, хто не став на облік, не будуть. Після цього – передбачені штрафи.

6. Військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці – досвідом роботи та КВЕДи фізичної особи-підприємця. Остаточно приналежність до військово-облікової спеціальності визначається у територіальному центрі комплектування.

7. Вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми також мають стати на військовий облік. Як і у випадку чоловіків, у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки для жінок враховуватиметься стан здоров’я людини та її сімейні обставини.

– Реалізація цієї роботи спрямована до кінця 2022 року. Її мета – приведення у відповідність до чинного законодавства, адже країна повинна знати свої резерви, тим паче, що ситуація зобов’язує, – каже начальник відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдатів запасу В’ячеслав Нестерук.

Територіальна оборона: хто та як може долучитися?

1. Контракт може укласти будь-який громадянин України віком від 18 до 57 років – незалежно від того, чоловік це чи жінка.

2. На службу запрошують офіцерів запасу з досвідом військової служби, а також – резервістів і військовозобов’язаних без такого досвіду.

3. Разом з тим, у територіальну оборону можна записатися без перебування на обліку у військовому комісаріаті.

4. Бійцям пропонують старшинські, сержантські та солдатські посади.

5. Щоб долучитися до сил територіальної оборони потрібно:

- звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) за місцем проживання;

- пройти співбесіду з командиром батальйону;

- пройти військово-лікарську комісію;

- зібрати необхідні документи;

- укласти контракт.

6. Перелік документів:

- заява про бажання добровільно вступити на службу у територіальному резерві;

- копії всіх сторінок паспорта громадянина України;

- копія довідки про місце реєстрації (або відповідної сторінки в документі, якщо у вас є паспорт-книжка);

- копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (якщо є);

- характеристика з місця роботи, навчання (для тих, хто навчається чи працює);

- копії документів про середню та вищу освіту;

- кольорове фото розміром 9 на 12 см;

- копія довідки про надання ідентифікаційного номера;

- висновок військово-лікарської комісії щодо придатності до служби за станом здоров’я;

- довідка про несудимість.

– Сили територіальної оборони – це військова ланка, яка сьогодні потребує підтримки не тільки у матеріально-технічному плані, а й у питанні укомплектування. Вступити до її лав можливо лише після звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, проходження співбесіди та військово-лікарської комісії, оскільки без лікарського висновку контракт підписати неможливо, – резюмував військовий комісар Камінь-Каширського районного центру комплектації та соціальної підтримки Сергій Гладун.

 

За інформацією Камінь-Каширського районного центру комплектації та соціальної підтримки

Відділ інформаційної діяльності, забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування та контролю райдержадміністрації

Переглядів 762
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua