24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Вівторок, 24 квітня 2018 12:15

Змінено систему Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення

Цей Порядок визначає механізм:

безоплатного забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації;

виплати у разі бажання особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації (далі – компенсація).

До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення  належать:

протезно-ортопедичні вироби, в тому числі ортопедичне взуття;

спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;

засоби для пересування;

допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

меблі та оснащення;

спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

До технічних та інших засобів реабілітації, за які у разі бажання особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законного представника може виплачуватися компенсація належать:

допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;

протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, спеціальні ліфи для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;

друге крісло колісне.

Особи з інвалідністю та діти з інвалідністю забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації відповідно до індивідуальної програми реабілітації (далі – індивідуальна програма). Зазначеними засобами (крім засобів для пересування) забезпечуються також діти віком до 18 років з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату (далі – діти віком до 18 років).

Особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю виплачується компенсація за допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією в порядку черговості відповідно до індивідуальної програми, якщо інше не передбачено нормами цього Порядку.

Особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі при первинному та складному протезуванні та ортезуванні та первинному забезпеченні кріслом колісним можуть надаватися послуги як система заходів, спрямованих на підбір, адаптацію, освоєння зазначених засобів (далі – реабілітаційна послуга).

Надання реабілітаційних послуг здійснюється в підприємствах, установах та організаціях, що належать до сфери управління Мінсоцполітики та інших підприємствах, установах, організаціях, які мають створені умови для їх надання. Надання реабілітаційних послуг може здійснюватися фахівцями, які мають відповідну професійну підготовку.

Медичні показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та для виплати компенсації за допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, у тому числі надання реабілітаційних послуг визначають для:

осіб з інвалідністю – медико-соціальні експертні комісії (далі – МСЕК) з оформленням індивідуальної програми;

дітей з інвалідністю та інших осіб, за виключенням постраждалих внаслідок антитерористичної операції, яким не встановлено інвалідність, – лікарсько-консультативні комісії лікувально-профілактичних закладів (далі – ЛКК) або клініки Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (далі – клініка УкрНДІпротезування) з оформленням відповідного висновку;

осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які досягли шестирічного віку (для забезпечення кріслами колісними з електроприводом для пересування в приміщенні); дітей з інвалідністю з 14 років (для забезпечення кріслами колісними з електроприводом для пересування поза межами приміщення) – обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, республіканська в Автономній Республіці Крим МСЕК з оформленням відповідного медичного висновку;

постраждалих внаслідок антитерористичної операції, яким не встановлено інвалідність, – військово-лікарські комісії (далі – ВЛК) з оформленням відповідного рішення чи ЛКК з оформленням відповідного висновку.

Технічні характеристики технічних та інших засобів реабілітації, призначених для забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення підприємствами, які відповідають кваліфікаційним вимогам, за рахунок бюджетних коштів, містяться в електронному каталозі - класифікаторі технічних та інших засобів реабілітації серійного виробництва, а також комплектувальних виробів для виготовлення технічних засобів реабілітації індивідуального виробництва для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, який формується Українським науково-дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності відповідно до класифікаційних угруповань за функціональними та конструктивними ознаками зазначених засобів (далі – каталог).

Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по слуху та дітям з інвалідністю по слуху за мобільний телефон для письмового спілкування є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та фіскальний чек, що підтверджує придбання товару, зазначеного в додатку 2 до цього Порядку.

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від 7 років, виплачується компенсація при придбанні мобільного телефону для письмового спілкування.

Особи з інвалідністю по слуху, законні представники дітей з інвалідністю по слуху віком від 7 років можуть придбати планшет замість мобільного телефону для письмового спілкування на 5 -річний термін експлуатації.

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від 7 років, що надали фіскальний чек, що підтверджує придбання планшету замість мобільного телефону для письмового спілкування відшкодовується вартість планшета в межах граничної ціни на мобільний телефон для письмового спілкування.

Особам з інвалідністю I і II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплачується компенсація при придбанні годинника (електронного – дітям віком від 6 років), аудіоплеєра.

Особам з інвалідністю I групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 6 років виплачується компенсація при придбанні палиці тактильної.

Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору, зазначених у цьому пункті, є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору, та фіскальний чек, що підтверджує придбання засобу, зазначеного в додатку 2 до цього Порядку.

На підставі висновку МСЕК, що підтверджує інвалідність по зору, та фіскального чеку, що підтверджує придбання диктофону, виплачується компенсація особам з інвалідністю I і II групи по зору з числа студентів та слухачів закладів вищої освіти, особам, які працюють на посадах керівників та їх заступників, дітям з інвалідністю з 14 років, що навчаються в закладах загальної середньої освіти та професійної (професійно-технічної) освіти, а також юристам, журналістам, педагогічним працівникам, науковцям, перекладачам. Іншим спеціалістам може бути виплачена компенсація при придбанні диктофону за наявності висновку МСЕК, що підтверджує інвалідність по зору, фіскального чеку, що підтверджує придбання цього засобу, а також рішення комісії, утвореної органом соціального захисту населення, до складу якої входить представник громадської організації осіб з інвалідністю по зору.

Особи з інвалідністю I та ІІ групи по зору та законні представники дітей з інвалідністю по зору можуть придбати мобільний телефон замість одного, декількох, або всіх засобів (крім мобільних телефонів для письмового спілкування), передбачених в додатку 2 до цього Порядку, відшкодовується вартість мобільного телефону в межах граничної ціни, в тому числі сукупної, на спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією для осіб з інвалідністю по зору на 5-річний термін експлуатації.

Особам з інвалідністю I та ІІ групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору, які надали фіскальний чек, що підтверджує придбання мобільного телефону замість одного, декількох, або всіх засобів (крім мобільних телефонів для письмового спілкування), передбачених в додатку 2 до цього Порядку, відшкодовується вартість мобільного телефону в межах граничної ціни, в тому числі сукупної, на спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією для осіб з інвалідністю по зору.

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними нижніх кінцівок та кріслами колісними здійснюється відповідно до цього Порядку згідно з договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством та особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законним представником (далі - тристоронній договір).

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації (крім протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних), надання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, надання реабілітаційних послуг здійснюється відповідно до цього Порядку згідно з договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством.

У тристоронніх договорах сторони можуть передбачати здійснення часткової передоплати на забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними нижніх кінцівок в межах граничних цін у розмірі до 50 відсотків від їх вартості.

Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законний представник обирає підприємство і повідомляє відповідний орган соціального захисту населення про вибір такого підприємства.

Після надання згоди підприємством орган соціального захисту населення готує трьохсторонній договір на забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи.

При необхідності проведення огляду особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи підприємство інформує особу з інвалідністю, дитину з інвалідністю, іншу особу або їх законних представників про спосіб та дату огляду, дату виїзду до особи.

Діти з інвалідністю, антропометричні розміри яких не змінилися, забезпечуються двома парами ортопедичного взуття на рік на вибір – зимовим або літнім. У разі зміни антропометричних даних, що підтверджується довідкою ЛКК, діти з інвалідністю, з патологіями нижніх кінцівок, передбачених пунктом 12 цього Порядку, забезпечуються ортопедичним взуттям у кількості не більше чотирьох пар на рік. Довідка ЛКК про зміну антропометричних даних може бути подана не раніше ніж через 2 місяці з дати останньої видачі взуття та є підставою для забезпечення лише однією парою взуття.

 За більш детальнішою інформацією звертатися в управління соціального захисту населення К-Каширської РДА  каб. №109, або за телефоном 2-20-67

Переглядів 3765
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua