25 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Понеділок, 23 листопада 2015 12:04

Як стягнути аліменти з боржника, який проживає за кордоном?

20 червня 1956 року в Нью-Йорку була підписана Конвенція про стягнення аліментів. До вказаної Конвенції Україна приєдналася 20 липня 2006 року, а набула чинності вона для України 19 жовтня 2006 року.
Відповідно до статті 1 Конвенції, метою її є спрощення стягнення аліментів, на які особа, що перебуває на території однієї з Договірних Сторін, заявляє своє право, з іншої особи, яка підпадає під юрисдикцію іншої Договірної Сторони. Ця мета досягається за допомогою установ й органів, які називаються Органи, що передають, і Органи, що приймають.
Однак, засоби правового захисту, передбачені в цій Конвенції, доповнюють, але не замінюють, будь-які інші засоби правового захисту, які існують відповідно до внутрішньодержавного або міжнародного права.
Для більш легкого використання статей Конвенції, Міністерством юстиції України було розроблено Інструкцію про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 29.12.2006 року № 121/5.
Відповідно до вищезазначеної Інструкції, усі звернення про стягнення аліментів на дитину або утримання на іншого члена сім'ї та інші документи на виконання Конвенції в Україні надсилаються для передачі за кордон або з-за кордону через Міністерство юстиції України.
Якщо позивач проживає на території України, звернення про стягнення аліментів на дитину або утримання на іншого члена сім'ї можуть направлятися до Міністерства юстиції через територіальні управління юстиції.
Вказана Інструкція визначає порядок звернення особи із заявою про стягнення аліментів з боржника, який проживає за кордоном.
У разі, коли відсутнє рішення суду України про стягнення аліментів з відповідача, який проживає за кордоном, або коли згідно із законодавством Договірної Сторони вирішення питання здійснюється за місцем проживання відповідача, або коли потребує вирішення питання про зміну розміру аліментів, до відповідної Договірної Сторони надсилаються документи, необхідні для розгляду справи по суті.
Звернення про вирішення питання про стягнення аліментів на підставі Конвенції оформлюється позивачем письмово в довільній формі.
Обов'язково, до звернення додається заява про стягнення аліментів на підставі Конвенції про стягнення аліментів за кордоном.
Окремо слід звернути увагу, що, окрім заяви, до звернення обов'язково додаються переклад заяви і документів на офіційну мову Договірної Сторони, на території якої пропонується стягнути аліменти.
Заява, оформлена відповідно до вказаної вище Інструкції, надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції. Міністерство юстиції в свою чергу надсилає заяву органу, що приймає, відповідної Договірної Сторони протягом місяця від дня її надходження.
Однак, цей строк може становити більше ніж один місяць, якщо для звернення за кордон необхідно отримати додаткову інформацію або документи та вжити інших заходів для належного оформлення заяви. Крім того, заява повертається ініціатору звернення, якщо вона не відповідає вимогам Конвенції та зазначеної Інструкції, але обовов'язково з роз'ясненням причин повернення.
Про хід та результати розгляду заяви про стягнення аліментів з боржника, який проживає за кордоном, позивач повідомляється Міністерством юстиції України у письмовій формі.

Переглядів 1867
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua