19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Вівторок, 29 грудня 2015 15:45

Ще раз про переваги системи електронного апостиля

З метою проведення відповідних заходів, спрямованих на інформування громадськості та широких верств населення про запровадження електронного сервісу з проставлення апостиля, вважаємо за необхідне довести до громадян функціонування Електронного реєстру апостилів, його переваг по відношенню до порядку подачі документів для проставлення апостиля та їх отримання, який діяв до запровадження Реєстру.
Так, Кабінетом Міністрів України підтримано ініціативу Мін'юсту щодо нового прогресивного сервісу — електронного апостиля. Це відповідне посвідчення документів некомерційного характеру, які українці отримують в органах юстиції для того, щоб подати їх в відповідні компетентні органи за кордон. Йдеться про договори купівлі-продажу, які посвідчуються нотаріально, рішення судів, свідоцтва про народження та інші документи.

Раніше 120 тис громадян, які щороку зверталися за цією послугою до Міністерства юстиції, мали 4 рази звернутися до органів юстиції ?
Подати документи до головного управління юстиції у своєму регіоні, далі управління направляло документи до Києва в Міністерство юстиції. І тільки в Мін'юсті українці з усіх регіонів могли отримати цей документ. Дана система створювала плодюче підґрунтя для бюрократії, черг і побутової корупції.

«Україна приєднається до електронного сервісу, суть якого в тому, що громадяни за місцем проживання в будь-якому органі РАЦСу зможуть подати документи для посвідчення їх електронним апостилем. Ці документи опрацьовуватимуться електронною системою, на них накладатиметься електронний апостиль, і цей документ протягом 24 годин людина може роздрукувати з сайту, або отримати його в тому самому РАЦСі. Не потрібно їхати до Києва, не потрібно стояти в чергах», - наголосив Міністр юстиції.

При цьому, уповноважені представники країни, до якої подаються документи, які потребують посвідчення апостилем, через реєстр зможуть перевірити автентичність апостилю і оригінальність документу.

За словамиМіністра юстиції , нині до цієї системи вже під'єднані 23 країни, серед яких США, Великобританія, Австрія,Бельгія, Болгарія, Латвія, Грузія, Молдова та інші.

«Ми входимо в передову 20 країн, які застосовують електронний апостиль у транскордонних операціях.

Довідково. Апостиль - спеціальний штамп, який, відповідно до Гаазької конвенції 1961 р., ставиться на офіційних документах, що надходять від держав - учасниць Конвенції.

Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ (ст. 5 Конвенції).

Офіційними документами, за Конвенцією, є, зокрема: документи, які надходять з нотаріату, адміністративних і судових органів; свідоцтва про реєстрацію актів громадянського стану; документи, що надходять від органу або посадової особи, які підлягають юрисдикції держави і підпис на яких може бути засвідчений шляхом апостиля без попереднього засвідчення підпису нотаріусом.

Апостиль повинен відповідати зразку, що додається до Конвенції, і може бути складений офіційною мовою органу, який видає його.

В Україні апостиль проставляється трьома органами влади:
- Мін'юст (нотаріальні, судові документи,акти цивільного стану, інформація з ЄДР);
- Міністерство освіти і науки (документи про освіту);
- Міністерство закордонних справ (виписка про судимість, довідка про фінансову спроможність, інші офіційні документи).

Отже, як бачимо, переваги Електронного реєстру апостилів очевидні.

Переглядів 1539
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua