18 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Вівторок, 09 лютого 2016 15:43

Нотаріусам надано право реєструвати нерухоме майно та бізнес

Нотаріусів наділено повноваженнями державних реєстраторів прав на нерухоме майно та повноваженнями державних реєстраторів у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, відповідно до змін, які були внесені 26 листопада 2015 року до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань".

Внесені зміни спрямовані на реформування системи надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації і забезпечення її відкритості та прозорості, оперативності та своєчасності.

Для нотаріального обслуговування населення Волинської області функціонує 27 державних та 111 приватних нотаріусів. У зв'язку з цим можна звернутися до будь-якого нотаріуса, який наділений всіма повноваженнями державного реєстратора і здійснює всі реєстраційні дії.

Новелою законодавства є те, що за наслідками первинної реєстрації не видається документ про право власності, тепер при здійсненні реєстрації в нотаріуса, нотаріус за наслідками реєстрації, якщо це не нотаріальна дія, а первинна реєстрація видає людині на руки інформаційну довідку про внесення відомостей до реєстру речових прав.

Також новелою є те, що державна реєстрація права власності буде здійснюватись незалежно від місцерозташування нерухомого майна в межах області, крім державної реєстрації речових прав, що проводиться нотаріусами у результаті вчинення нотаріальної дії (посвідчення правочинів щодо відчуження, іпотеки нерухомого майна, провадиться за місцерозташуванням (місцем реєстрації) цього майна або за місцерозташуванням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину).

Щодо реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців новелою є те, що державна реєстрація може проводитись не лише за місцезнаходженням/місцем проживання юридичної особи або фізичної особи – підприємця, а й будь-яким іншим державним реєстратором або нотаріусом у межах України за принципом екстериторіальності.

Новацією також є те, що в нових Законах передбачено і надано функції Міністерству юстиції та Головним територіальним управлінням юстиції на місцях щодо розгляду питань про оскарження рішень на дії або бездіяльність суб'єктів державної реєстрації, зокрема, основними повноваженнями Міністерства юстиції є скасування за наслідками розгляду скарги у разі, якщо така скарга є обгрунтованою рішення про державну реєстрацію Головних територіальних управлінь юстиції є прийняття рішення про скасування рішення про відмову у державній реєстрації. Щодо порядку розгляду цих скарг Законами чітко визначенні критерії для подання такої скарги, вимоги до скарги, перелік рішень, які можуть бути прийнятті за наслідками розгляду скарги в тому числі і підстава для прийняття рішення у відмові в задоволенні такої скарги.

Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" встановлено ставки адміністративного збору за державну реєстрацію прав у такому розмірі.

1) за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно (крім випадків державної реєстрації права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс) у строк, визначений статтею 19 цього Закону, - 0,1 розміру мінімальної заробітної плати;

за державну реєстрацію права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс у строк, визначений статтею 19 цього Закону, - 1 мінімальна заробітна плата;

2) за державну реєстрацію права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс у строк 7 робочих днів - 5 мінімальних заробітних плат;

за державну реєстрацію права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс протягом 24 годин, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви - 10 мінімальних заробітних плат;

3) за державну реєстрацію права власності (крім випадків державної реєстрації права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс) у строк 2 робочі дні - 1 мінімальна заробітна плата;

за державну реєстрацію права власності (крім випадків державної реєстрації права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс) протягом 24 годин, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви - 2 мінімальні заробітні плати;

за державну реєстрацію права власності (крім випадків державної реєстрації права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс) протягом 2 годин, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви - 5 мінімальних заробітних плат;

4) за державну реєстрацію речових прав, похідних від права власності, у строки, визначені цією статтею, - 50 відсотків адміністративного збору за державну реєстрацію права власності;

5) за державну реєстрацію обтяжень у строк, визначений статтею 19 цього Закону, - 0,05 розміру мінімальної заробітної плати;

за державну реєстрацію обтяжень протягом 2 годин, крім вихідних та святкових днів, з моменту прийняття заяви - 0,5 розміру мінімальної заробітної плати;

6) за внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, - 0,04 розміру мінімальної заробітної плати.

Адміністративний збір справляється у відповідному розрахунку від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації прав, та округлюється до найближчих десяти гривень.

За державну реєстрацію права власності на частку у праві спільної власності на об'єкт нерухомого майна адміністративний збір сплачується в повному розмірі.

2. У разі відмови у державній реєстрації прав та їх обтяжень адміністративний збір не повертається.

У разі відкликання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень адміністративний збір підлягає поверненню.

Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" встановлено ставки адміністративного збору за державну реєстрацію та надання відомостей з Єдиного державного реєстру.

Первина державна реєстрація проводиться безкоштовно.

Адміністративний збір, який справляється за державну реєстрацію відчутно зріс, для прикладу, якщо за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу у 2015 році сплачувалося 60 грн 90 коп., то у 2016 така послуга коштуватиме 413 грн 40 коп.

Щоправда, для стимулювання електронного документообігу встановлюється знижена ставка адміністративного збору, у розмірі 75 відсотків від встановленої законом, за державну реєстрацію на підставі документів, поданих в електронній формі. У випадку з юридичною особою ця сума становитиме 310 грн 05 коп.

Плата за надання відомостей з Єдиного державного реєстру також зросла, але не так разюче. Так, отримання витягу в паперовій формі у 2016 році вартуватиме 70 грн (у 2015 році було 60 грн 90 коп.). При отриманні відомостей з Єдиного державного реєстру у електронній формі також застосовується зменшення встановленої законом ставки до 75 відсотків. Принагідно, варто зауважити, що Законом про реєстрацію обмежено можливості для отримання виписок, оскільки останні видаються лише за результатами проведення реєстраційних дій та для проставлення апостилю. У всіх інших випадках видаватиметься лише витяг.

Окрім цього, Законом про реєстрацію передбачено можливість проведення державної реєстрації у скорочені строки в порядку та на умовах, встановлених Кабінетом Міністрів України. В свою чергу, постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1133 "Про надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у скорочені строки" зафіксовано, що реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, крім внесення змін до інформації про здійснення зв'язку з юридичною особою; змін до відомостей про прізвище, ім'я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи - підприємця здійснюється протягом шести годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації, крім вихідних та святкових днів, - у подвійному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію (що становить для юридичних осіб 830 грн при поданні паперових документів), а при реєстрації протягом двох годин - у п'ятикратному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію (2070 грн).

Переглядів 2219
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua