19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Середа, 09 березня 2016 13:01

В Міністерстві юстиції презентовано проект закону, покликаного забезпечити реалізацію прав мешканців окупованого Криму

03 березня в Мін'юсті під головуванням заступника Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергія Петухова пройшло засідання Координаційної Ради з питань забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.
Основною темою зустрічі стало обговорення законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення дискримінаційних положень та врегулювання прогалин у правовідносинах з державою громадян, що проживають на тимчасово окупованій території України або переселились з неї».
Документ покликаний подолати дискримінацію кримчан, а також громадян, які виїхали з окупованої території у реалізації їх законних прав.
«Ми сьогодні провели чергове засідання координаційної ради з питань захисту прав громадян в Криму. Це засідання було присвячене ініціативі Української Гельсінської спілки з прав людини, представники якої презентували комплексний законопроект, що регулює права кримчан, порядок в'їзду та виїзду на окуповану територію, документування громадян, які перебувають на окупованій території, та багато інших питань», - зауважив Сергій Петухов.
Він також повідомив, що в ході зустрічі було обговорено питання реалізації законодавчих ініціатив Міністерства юстиції, які вже діють, забезпечуючи кримчан спрощеними процедурами.
«Одне з питань, які ми обговорювали – це позитивні результати прийняття нового закону щодо спрощеного судового порядку встановлення факту народження та смерті. Цей закон дійсно працює, про нього знають люди, і в багатьох випадках громадяни дійсно отримують свідоцтво за 1 день», - наголосив заступник Міністра юстиції.
Він також зауважив: Мін'юст та Уряд й надалі робитимуть усе можливе, щоб спростити процедури для українців, які живуть на тимчасово окупованих територіях, аби вони могли як і всі інші українці реалізувати свої права.
«Ми зі свого боку готові зробити усе для того, щоб зв'язок кримчан з Україною був якомога міцніший, а окупація не створювала додаткових проблем. Щоб люди, які бажають зберегти зв'язок з Україною в Криму, мали всі можливості це робити», - заявив Сергій Петухов.
За словами представника Української Гельсінської спілки з прав людини Дарії Свиридової, кримчани потребують особливого ставлення і заперечувати це неможливо.
«Сьогодні вони не в рівних умовах з іншими громадянами. Досить багато прав щодо документування, свободи пересування, захисту прав власності чи спадкування кримчани фактично або не можуть реалізувати, або це займає досить тривалий термін», - сказала вона.
За її словами, до розробленого законопроекту увійшли всі напрацювання та пропозиції, які з'явилися за 2 роки окупації. При цьому вона зазначила, що нині вкрай важливим є діалог громадськості з владою, адже потрібно якомога швидше перейти від обговорень та внесення пропозицій до запровадження необхідних новацій.
Народний депутат та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у свою чергу зауважив: робота над даним документом продемонструвала, що об'єднання зусиль може забезпечити вирішення тих питань, які наразі залишаються дуже актуальними для людей.
«Підготовлений сьогодні документ, яким пропонується внести зміни до цілої низки законних, актів є достатньо складним, але водночас дуже добре пропрацьованим. При подальшій роботі він має усі шанси бути не лише зареєстрований, а й схвалений Верховною Радою України», - заявив народний депутат.
При цьому він наголосив, що прийняття навіть найдосконаліших законопроектів не вирішить усіх проблем мешканців півострова.
«Головним питанням, яке потребує вирішення, залишається проблема деокупації Криму. Життя там за існуючої ситуації буде постійно підкидувати нові проблеми, за якими ми навряд будемо встигати. Тому єдиний шлях вирішити усі проблеми кардинально – повернути Крим до складу України», - резюмував Рефат Чубаров.

Переглядів 1827
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua