02 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Центр зайнятості інформує>Юридична консультація!
П'ятниця, 14 травня 2021 08:49

Юридична консультація!

Фахівці центру зайнятості використовують відомості про особу, яка перебуває на обліку як безробітна з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Єдиного державного реєстру страхувальників. Звіряється термін перебування в трудових відносинах чи виконання робіт за цивільно-правовими договорами в роботодавця, причина звільнення особи з останнього місця роботи, отримані особою доходи (під час роботи та під час перебування на обліку в службі зайнятості), сплата страхових внесків та інше.

Якщо встановлюється, що зареєстрований безробітний отримує дохід, його статус негайно припиняється та порушник має повернути до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття всі кошти, що були неправомірно отримані (допомогу по безробіттю).

У разі неповернення коштів у встановлений строк, стягнення здійснюється у судовому порядку відповідно до чинного законодавства. Але тоді борг може значно зрости. Це пов’язано зі сплатою безробітним судового збору - 1,5% ціни позову, але не менше одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року. Станом на 01.01.2021 року – 2270 гривень.

За певних обставин отримувачі незаконної допомоги по безробіттю можуть понести кримінальну відповідальність. Такі обманні дії кваліфікуються за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом від 2 000 до 3 000 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 200 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Безробітний і роботодавець несуть відповідальність за надання недостовірної інформації, яка слугує основою для призначення та виплати допомоги по безробіттю.

‼До уваги роботодавців! Приклад повернення допомоги по безробіттю з вини роботодавця!

Під час перебування на обліку безробітногов центрі зайнятості роботодавець провів зміни по нарахуванню заробітної плати, що привело до зменшення суми середньоденної заробітної плати по особі і як результат-переплати допомоги по безробіттю, про що свідчили дані звірки з обміном даних з Пенсійним Фондом України.

Статтею 35  Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено обов’язки роботодавця щодо надання виконавчій дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіттявідомостей про прийняття на роботу працівників, їх заробітну плату, використання робочого часу працівників, а також його відповідальність за вчинення ним будь-яких дій, що можуть у подальшому зашкодити застрахованій особі реалізувати своє право на забезпечення та отримання соціальних послуг.

За результатами проведеного розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення  факт переплати допомоги по безробіттю було підтверджено. Роботодавцю виставлено претензію на суму 2300 грн., сума заборгованості  добровільно повернута до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в порядку досудового врегулювання спору.

‼Наголошуємо!

У випадку не відшкодування коштів у встановлений термін питання щодо їх повернення вирішується у судовому порядкувідповідно до чинного законодавства України.

Переглядів 781
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua