19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Середа, 28 липня 2021 14:12

Відповідальність!

‼!!ЗЛОВЖИВАННЯ СТАТУСОМ БЕЗРОБІТНОГО‼!!

#роз’яснення_законодавства#

Нормою ст. 36 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» чітко визначені обов’язки застрахованих осіб, яким виплачується забезпечення та надаються соціальні послуги за цим Законом, зокрема особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до п. 3 ст. 36 даного Закону відразу ж і передбачена відповідальність за недотримання покладених на застраховану особу обов’язків, тобто сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов’язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Однак є випадки коли до центру зайнятостізвертаються особи, якіперебувають у цивільно-правовихвідносинахабо не припинилитрудовівідносинита не повідомляли про це центр зайнятості.

‼!!Реальний приклад:

До центру зайнятостізвернулася особаіззаявою про надання статусу безробітного та іззаявоюпро призначеннявиплатидопомоги по безробіттю. При цьому, в заяві про надання статусу безробітноговказала, що через відсутністьроботинемаєзаробіткуабоіншихпередбаченихзаконодавствомдоходів, у тому числі, не забезпечує себе роботоюсамостійно, а такожбулаознайомленапідпідпис з правами та обов`язкамизареєстрованогобезробітного та з  настанням кримінальної відповідальності у разі подання недостовірних відомостей.Особі булонадано статус безробітного, та призначеновиплатудопомоги по безробіттю.

Приперевірці центром зайнятостіобґрунтованостівиплатматеріальногозабезпечення та наданнясоціальнихпослуг шляхом звіркиданих, зазначених у документах страхувальника, з базою даних ПФУ буловиявлено, щоособапід час перебування на обліку в центрізайнятостіприховала факт належності до категоріїзайнятогонаселення. В результаті проведеного розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення факт належностіособи до категоріїзайнятогонаселення та отримання доходу було підтверджено роботодавцем.

За виявленими фактами до винної особи було виставлено претензію на 23,8 тис.грн., сума заборгованості  добровільно повернута до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в порядку досудового врегулювання спору.

‼!!ЗАСТЕРІГАЄМО

У випадку не відшкодування коштів у встановлений термін питання щодо їх повернення вирішується у судовому порядкувідповідно до чинного законодавства України. Крім того, до органів поліції буде направлено повідомлення про вчинення особою кримінального правопорушення передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України - заволодіння чужим майном шляхом обману, за вчинення якого передбачено відповідальність у вигляді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (34000 грн. - 51000 грн.) або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Переглядів 495
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua