16 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Четвер, 24 липня 2014 11:46

На шляху до створення інституту сімейної медицини

Всі заклади первинної медико-санітарної допомоги  передані сільськими радами у спільну власність територіальних громад міста і сіл району згідно рішення районної ради  від 11.03.2011 року № 6/4.

Із 8 лікарських амбулаторій у повну власність передано 5 АЗПСМ і 3 приміщення передано в оренду територіальним громадам  міста і сіл району. Медичне майно передано по всіх сільських лікарських амбулаторіях повністю у власність територіальних громад міста і сіл району.  У Пнівненській і Тоболівській сільських радах санітарні автомобілі закуплені за державні кошти, передані в оренду територіальній громаді міста.

Із 47 ФАПів у власність територіальній громаді міста передано 25 приміщень і 22 – в оренду. Медичне майно передано повністю у власність територіальної громади міста і сіл району.

Державну акредитацію пройшли всі заклади охорони здоров’я  району в 2009 році.

 Всі 8 АЗПСМ та 43 ФАПи  забезпечені стаціонарними засобами зв’язку, 4 ФАПи мають мобільний зв’язок.

7 лікарських амбулаторій  забезпечені лікарями, в Пнівненській амбулаторії вакантна посада лікаря. ФАПи забезпечені повністю середнім медперсоналом.

На виконання наказу МОЗ України «Про затвердження примірних етапів реформування  первинного та вторинного рівня надання медичної допомоги» в Камінь-Каширській ЦРЛ в лютому 2011 року був створений Центр первинної медико-санітарної допомоги.

Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) є структурним підрозділом центральної райлікарні і був створений з метою забезпечення населення доступною, своєчасною, якісною та ефективною первинною медико-санітарною допомогою та здіснення організаційно-методичного керівництва, координації діяльності структурних підрозділів Центру.

До складу Центру увійшли 8 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, 47 ФАПів, на перехідний період – терапевтичні і педіатричні дільниці ЦРЛ.

Центр функціонує і організовує свою роботу згідно з Положенням, затвердженого головним лікарем ЦРЛ і  погодженого в районній раді.

Керівництво Центром ПМСД здійснює заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення району.

Первинну медико-санітарну допомогу населенню надають 7 сімейних лікарів загальної практики-сімейної медицини, 6 дільничних терапевтів і 6 дільничних педіатрів.

Первинна  медико-санітарна допомога надається за сімейно-територіальним принципом з дотриманням права кожної особи на вільний вибір лікаря.

Основними завданнями ЦПМСД є:

-                                       організація надання первинної медико-санітарної допомоги, в тому числі невідкладної;

-                                       планування, організація, участь та контроль за проведенням профілактичних оглядів та диспансеризація населення;

-                                       організація відбору та скерування хворих на консультацію  та лікування до медичних закладів, що надають вторинну та третинну медичну допомогу;

-                                       визначення медичного маршруту пацієнта для забезпечення  дотримання наступності та послідовності у наданні медичних послуг населенню;

-                                       відбір хворих на санаторно-курортне та реабілітаційне лікування;

-                                       проведення профілактичних щеплень;

-                                       проведення профілактичних і протиепідемічних заходів;

-                                       проведення заходів з попередження і своєчасного виявлення захворювань, зменшення рівня ускладнень, інвалідності та смертності населення;

-                                       проведення інформаційної та освітньо-роз’яснювальної роботи серед населення щодо формування здорового способу життя;

-                                       аналіз показників стану здоров’я населення, участь в розробці заходів, спрямованих на забезпечення і покращення здоров’я населення;

-                                       забезпечення підготовки, перепідготовки та  підвищення кваліфікації працівників ЦПМСД.

Надання первинної медико-санітарної допомоги населенню здійснюється з дотриманням стандартів та уніфікованих  клінічних  протоколів медичної допомоги та впровадженням нових форм та методів профілактики, діагностики, лікування та реабілітації захворювань та станів.

При організації надання медичної допомоги хворим пріоритет надається стаціонарозамінним формам (стаціонари вдома, денні стаціонари).

При  організації профілактичної роботи і роботи по диспансеризації населення пріоритет надається організації і проведенню подвірних обходів, щомісячних виїздів лікарських консультативних бригад в села. Для проведення такої роботи залучаються 8 санітарних автомобілів СЛА.

Фінансове забезпечення ЦПМСД здійснюється через централізовану бухгалтерію ЦРЛ.

Завдяки централізації коштів вдалося провести капітальний ремонт на ФАПах с.Карпилівка та с.Брониця, контрольовано проводити поточні ремонти на інших медичних закладах.

Провівши аналіз показників здоров’я населення Камінь-Каширського району, стан матеріально-технічної  бази лікувально-профілактичних закладів, наявний медичний кадровий  потенціал, та на виконання Загальнодержавної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, на виконання Указу Президента України від 27.04.2011 р. № 504/211  «Про Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних  реформ на 2010-2014 роки» адміністрація Камінь-Каширської ЦРЛ  планує на базі ФАП с.Нуйно відкрити сільську лікарську амбулаторію в 2012 році. Враховуючи позитивний приріст населення в с.Бузаки, наявну інфраструктуру (приміщення ФАПу придатне для використання під амбулаторію), можна реорганізувати ФАП в сільську лікарську амбулаторію в 2013 році при наявності лікарських кадрів.

Разом з тим звертає на себе увагу те, що в Камінь-Каширському районі існують фельдшерські пункти в с.Залазько, Ставище, Стобихва, в яких кількість населення за нормативами не дозволяє існувати цим закладам. Однак, враховуючи побажання населення, адміністрація Камінь-Каширської ЦРЛ   вважає доцільним існування цих медпунктів.

Переглядів 4781
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua