28 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Вівторок, 27 лютого 2018 14:30

Володимир Кістіон: Уряд України незворотній в проведені енергетичних реформ

Автор
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Україна незворотньо інтегрується в європейський економічний простір, імплементуючи, зокрема, своє енергетичне законодавство  з прийнятими в Європейському союзу нормами. Ми рухаємося шляхом демонополізації та лібералізації ринку газу в Україні. Це чітко зафіксовано в Енергетичній стратегії України до 2035 року, яку Уряд України затвердив минулого року. Про це в ході Дев’ятого щорічного енергетичного форуму заявив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

   
   

Україна незворотньо інтегрується в європейський економічний простір, імплементуючи, зокрема, своє енергетичне законодавство  з прийнятими в Європейському союзу нормами. Ми рухаємося шляхом демонополізації та лібералізації ринку газу в Україні. Це чітко зафіксовано в Енергетичній стратегії України до 2035 року, яку Уряд України затвердив минулого року. Про це в ході Дев’ятого щорічного енергетичного форуму заявив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

За його словами, реформа ринку газу – це чи не найскладніша реформа, але Україна  крок за кроком наближається до кінцевої мети – створення прозорих ринкових взаємовідносин в інтересах всіх категорій споживачів.

«Сьогодні Україною вже створено чимало передумов для функціонування ефективного ринку газу. Наразі  налічується уже більше 384 постачальників газу – ліцензіатів НКРЕКП. У другому півріччі 2018 року ми плануємо забезпечити щодобове комерційне балансування газу – це дасть змогу зменшити в рази можливості маніпулюванням обсягами спожитого газу та запустити щодобову біржову торгівлю, що в свою чергу вплине на формування реальної індикативної ринкової ціни на природний газ в Україні, а не за її межами», – наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Для трейдерів, відзначив Володимир Кістіон, які мають можливість купувати газ в періоди низької ціни та мають бажання зберігати цей газ в Україні в ПСГ без митного оформлення в строк до 3-х років, створено спеціальний режим «митний склад 1095 днів».

Віце-прем’єр-міністр також наголосив, що ціль Уряду України – зробити Україну енергетично незалежною і з імпортера газу перетворитися в його експортера. «Україна перебуває на третьому місці в Європі за обсягами розвіданих запасів газу після Норвегії та Нідерландів. Доведених запасів в Україні – 930 млрд кубометрів. На сьогоднішній день держава видобуває лише 2% від доведених запасів, при тому що успішні країни в світі видобувають від 6% до 16%. Тому енергетичний потенціал в України ще не розкрито, але ми над цим наполегливо працюємо», – підкреслив Володимир Кістіон.

Він нагадав, що затверджена у 2016 році Урядом України Концепція розвитку газовидобувної галузі визначила чітку ціль – до 2020 року досягати 27 млрд куб м. видобутку українського газу. І вже минулоріч Україна досягнула рекордного за останні 24 роки рівня і стала видобувати 15,25 млрд куб м. власного газу.

Цьому, на переконання Віце-прем’єр-міністра, сприяло вирішення проблематики з видачею спецдозволів державній компанії на видобуток газу, покращення регуляторної бази, нові сучасні правила розробки родовищ нафти та газу. Цьогорічні результати мають бути ще кращими, бо спільними зусиллями КМУ та ВР зменшено податковий тиск на  виробників газу – встановлено одні з найкращих в Європі стимулюючі рентні ставки та запроваджено п’ятирічний мораторій на зміну податкового режиму для видобувачів газу.

«На часі актуалізація газовидобувної концепції 2020 і Уряд вже має певні напрацювання. Розроблено нову редакцію порядку розпорядження геологічною інформацією, очікуємо прийняття найближчим часом. Це дасть змогу потенційним інвесторам отримати можливість прийняти зважене рішення щодо привабливості започаткування та масштабу видобувного бізнесу в Україні», – вважає Віце-прем’єр.

Володимир Кістіон також повідомив, що урядова команда наразі працює і над новою редакцією Кодексу про надра, прийняття якого наблизить регуляторний режим використання надр в Україні до найкращих практик світу. «Цей документ не простий, але я переконаний, що ми досягнемо позитивного результату та консолідованої позиції, яка збалансує інтереси і держави, і бізнесу», - резюмував урядовець.

 

Служба Віце-прем'єр-міністра України

Переглядів 2976
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua